Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Top zaujímavosti z prezidentských volieb 2019: Pozrite sa, ako sa volilo vo Fekišovciach
Zdielať na

Top zaujímavosti z prezidentských volieb 2019: Pozrite sa, ako sa volilo vo Fekišovciach

BRATISLAVA / Prvé kolo prezidentských volieb máme za sebou, a prinieslo aj množstvo zaujímavostí. Právo voliť využili aj väzni, v Leopoldove do prenosnej urny vhodilo obálku 175 väzňov. V ženskej väznici v Nitre tak urobilo 18 žien. A ako dopadli voľby v obci Ostrý Grúň, ktorú pred viac ako 74 rokmi vypálili nacisti?

V obci Ostrý Grúň, v okrese Žarnovica v banskobystrickom kraji bola účasť voličov 55%, platných hlasov bolo 247. Víťazom volieb bol Marian Kotleba so ziskom 65 hlasov, čo znamená 26,3% a druhá bola Zuzana Čaputová, ktorá získala 63 hlasov, to znamená 25,5 %. Relatívne o kandidátoch rozhodli dva hlasy, alebo o víťazovi rozhodli dva hlasy.  

Voľby vo Fekišovciach

Populárna obec Fekišovce - niektorí ľudia si vybavili voličský preukaz a z recesie si práve Fekišovce vybrali za miesto, kam chcú ísť hlasovať. V tejto dedinke nebol vylepený jediný plagát kandidátov, žiaden z kandidátov si nenašiel do Fekišoviec cestu, aby ich navštívil, a možno s tým súvisí aj nízka volebná účasť. "Obec Fekišovce na východnom Slovensku v okrese Sobrance v košickom kraji mala účasť 35% z oprávnených voličov a celkovo tu bolo len 89 platných hlasov, Maroš Šefčovič bol víťazom v tejto obci, získal 30 hlasov, alebo 33% hlasov a Zuzana Čaputová získala 20 hlasov, čo je 25,5% hlasov," vyjadrila sa Jana Morháčová zo Štatistického úradu. 

Robert Mistrík napriek tomu, že sa vzdal, vo Fekišovciach dostal jeden hlas. Nestalo sa ale tak iba v tejto mimoriadne známej obci na Slovensku. Robert Mistrík totiž po celom Slovensku dostal presne 3318 hlasov. Svojej kandidatúry sa vzdal v čase, kedy už boli vytlačené hlasovacie lístky, a tak sa na nich jeho meno ešte objavilo aj v deň volieb.

Ďalšou zaujímavosťou je, že obec Buzitka, neďaleko Fiľakova, zvykla v minulosti kopírovať výsledky volieb celého Slovenska. Týkalo sa to nielen parlamentných, ale aj tých prezidentských. Ale tentokrát sa netrafila. Víťazom síce bola Zuzana Čaputová a druhý bol Maroš Šefčovič, tak ako v rámci celej krajiny, ale na ďalších miestach už poradie nesedí. Marian Kotleba skončil na treťom mieste, Štefan Harabin na štvrtom.

A kým v rámci celého Slovenska na piatom mieste bol František Mikloško, v Buzitke táto pozícia patrila Bélovi Bugárovi. Účasť sa ale s odchýlkou jedného percenta priblížila k celoslovenskému priemeru. 

Na celom Slovensku, okrem ôsmich okresov, dominovala Zuzana Čaputová. V siedmich vyhral Maroš Šefčovič a v jednom sa to podarilo Štefanovi Harabinovi. Jeho jediné víťazstvo pochádza z okresu Svidník. Takmer sa mu to podarilo aj v Snine, ale tam o tri hlasy vyhral Šefčovič.

Zásah polície počas volieb 

"V deň konania volieb sme zaevidovali tri trestné oznámenia, z toho jedno bolo začaté, dve sú v doplňovaní, tri priestupky a deväť iných podnetov, teda celkovo 15,"  informoval viceprezident policajného zboru Róbert Bozalka.  Najviac sa hovorí o ukradnutej urne, keď ju miestny poslanec zobral, vybehol s ňou na ulicu a obálky skončili rozsypané na zemi. Kvôli tomu sa dokonca muselo posúvať moratórium o jednu hodinu a 16 minút. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s prípadom krádeže volebnej urny: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy