Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukradol volebnú urnu a hodil ju o zem. Poslanec strávil noc v policajnej cele
Zdielať na

Ukradol volebnú urnu a hodil ju o zem. Poslanec strávil noc v policajnej cele

MEDZANY / O volebný škandál na východe Slovenska, o ktorom sme medzi prvými informovali v sobotu, sa postaral opitý poslanec obecného zastupiteľstva za OĽANO. Muž (43) prišiel večer do volebnej miestnosti podgurážený a ukradol z nej urnu s hlasmi. Zapečatenú papierovú škatuľu potom pred volebnou miestnosťou hodil na zem. Hlasovacie lístky pozbierali kriminalisti, opitý poslanec strávil noc v policajnej cele.

Obecného poslanca, ktorý sa postaral o najväčší škandál volieb, zadržala polícia. "Klasicky sme sedeli a prišiel dotyčný pán," uviedol Pavol Martinkovič, člen miestnej komisie. "Zobral urnu, členovia komisie sa len prizerali," doplnila Jaroslava Dutajová, predsedníčka okresnej volebnej komisie. 

​Členovia komisie sa nestačili čudovať. Miestny volič schytil do rúk urnu s odovzdanými hlasmi a vybehol s ňou na ulicu."Treskol ju o zem a utiekol preč," opísal udalosti Rastislav Tabák, predseda miestnej komisie. "Urna už bola rozbitá a jeho nikde," dodal Pavol Martinkovič. Obecný poslanec šokoval aj miestnych. Všetci ho vnímajú ako nekonfliktného človeka. Prekvapený bol aj samotný starosta."Žiadne problémy nikdy neboli, naopak. "Dá sa povedať, že je málovravný na zastupiteľstve," povedal o mužovi Jozef Kipikaša, starosta obce Medzany. "Tak, tam alkohol hral rolu," pripustil člen miestnej komisie.

Voľby museli prerušiť. Do Medzian prišli kriminalisti s okresným vyšetrovateľom. Krátko na to aj šéfka okresnej volebnej komisie. "Momentálne je volebná miestnosť uzatvorená," informovala v noci Jaroslava Dutajová. "43-ročný muž bol podrobený dychovej skúške, ktorá dosiahla takmer dve promile. Momentálne je umiestnený v cele policajného zaistenia," potvrdila Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ Prešov. 

"Spočítame hlasy podľa zoznamu, vložia sa naspäť, zapečatia sa a bude sa pokračovať vo voľbách," povedal Rastislav Tabák. Po zrátaní hlasov všetko sedelo. Voľby tak pokračovali ďalej a oddialil sa čas zatvorenia. Po predĺžení po 22:00 prišli ešte štyria voliči. O štvrť na dvanásť vzal predseda komisie do ruky kľúče a zamkol. O 23:16 z atvorila aj posledná volebná miestnosť na Slovensku. Pre incident v Medzanoch bolo o hodinu, šestnásť minút predĺžené aj moratórium.

Obecný poslanec, ktorý kandidoval do obecného zastupiteľstva za OĽANO schytal kritiku za to, čo urobil aj z vlastných radov. Predseda hnutia ho vyzval aby odstúpil. "Bol by som veľmi rád, aby sa bezodkladne vzdal svojho poslaneckého mandátu. Pevne verím, že dostane spravodlivý a prísny trest, lebo si ho zaslúži," vyjadril sa Igor Matovič, predseda OĽANO. 

"Vyšetrovateľ v prípade vedie trestné stíhanie pre prečin marenie prípravy a priebehu volieb a referenda," dodala Jana Ligdayová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy