Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pacientku aj napriek pozitívnemu testu odmietli ošetriť. Prípad nakoniec zaujal odborníka
Zdielať na

Pacientku aj napriek pozitívnemu testu odmietli ošetriť. Prípad nakoniec zaujal odborníka

BRATISLAVA / Pani Eva z Bánoviec nad Bebravou sa otestovala v rámci národného skríningu rakoviny hrubého čreva. Test na krv v stolici bol pozitívny. Ministerstvo zdravotníctva jej odporučilo osloviť zdravotnú poisťovňu. Dostala od nej dlhý zoznám lekárov, ale odpoveď bola opäť rovnaká. Pacientov z iného regiónu neberieme.

Pani Eva na odporúčanie ministerstva zdravotníctva navštívila pobočku zdravotnej poisťovne. Po pár minútach odchádzala s týmto dlhým zoznamom. následne zdvihla telefón a gastroenterológom zavolala. "V Považskej Bystrici že ma nevezmú, v Trenčíne že tiež nie, v Ilave, že tiež nie," opísala situáciu pacientka Eva.

​Ministerstvo zdravotníctva pani Eve odporúča opätovne kontaktovať poisťovnu, aby sa pýtali lekárov prečo pacientov odmietajú. "V tomto prípade ide podľa tohto, čo hovoríte o akútny prípad a poisťovňa by jej s tým mala pomôcť," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerka zdravotníctva SR. 

Zoznam lekárov ktorý pani Evu odmietli TV JOJ posunula vedeniu všeobecnej zdravotnej poisťovne. Kŕče, hnačky a pozitívny test na krv v stolici ktoré pani Eva má sú podľa prezidenta slovenskej gastroenterologickej spoločnosti jednoznačne dôvodom na kolonoskopiu a to neodkladne. "Ak sú tieto príznaky, tak by kolonoskopia, samozrejme, mala byť do pár dní," uviedol Martin Huorka, prezident SGS SLS. Do pár dní jej gastroenterológ v Bánovciach nad Bebravou termín neponúkol a v iných mestách ju odbili s tým že ju nevyšetria.

Prípad pani Evy ale zaujal jedného z hlavných odborníkov Ministerstva zdravotníctva ktorý sa spolupodieľa na príprave národného skríningu. "Veľmi rád ju vyšetrím a viem že s tými čakacími dobami je problém," dodal Tibor Hlavatý, vedecký sekretár SGS SLS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy