Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deň po tragickom útoku. Obyvatelia stále nemôžu uveriť tomu, čo sa stalo
Zdielať na

Deň po tragickom útoku. Obyvatelia stále nemôžu uveriť tomu, čo sa stalo

CHRISTCHURCH / Teroristický útok hlboko zasiahol nielen obyvateľov Nového Zélandu. Krvavé besnenie odsúdili špičky všetkých demokratických krajín na svete. So situáciou sa však musia vysporiadať najmä miestni obyvatelia. O tom, aká je situácia v meste Christchurch nám priamo z miesta telefonovala reportérka TV JOJ Veronika Hulíková.

Situácia v meste Christchurch je smutná a obyvatelia nemôžu uveriť tomu, čo sa stalo. Hovorili, že sú zvyknutí na dosť časté zemetrasenia alebo požiare, ale tragická udalosť, ktorú by označili za teroristický útok v celej modernej histórii Nového Zélandu nemali.

​Bezprostredne po streľbe v mešitách polícia vyzvala ľudí, aby nechodili von, aby ostali tam kde sú až do odvolania. Rodičia si pre deti do škôl mohli prísť až po šiestej hodine večer. Ľudia museli ostať v kanceláriách či nákupných centrách. Priamo v meste, kde popoludní vrcholí dopravná špička to vraj vyzeralo ako o šiestej ráno v nedeľu, keď všetci ešte dospávajú víkend, čiže úplne vyľudnené. 

Pozatvárali množstvo reštaurácií, do ktorých zvyčajne v piatok a cez víkend obyvatelia vyrážajú na večere. V sobotu skôr smerovali na križovatku na ulici, ktorá vedie priamo k mešite, kde po streľbe ostalo najviac obetí. Ulica je naďalej uzavretá a na každých pár desiatkách metrov stoja ozbrojení policajti.

Areál mešity je uzavretý a obkolesený čiernou plachtou, za ktorou sa pohybujú policajti. Stále zbierajú stopy aj v okolí. Na spomínanej križovatke sa schádzajú ľudia a so slzami v očiach nosia kvety a rôzne odkazy. Ďalšie spomienkové miesto vzniklo na opačnej strane pri vstupe do miestnej botanickej záhrady.  

V uliciach je aj množstvo novinárov, ktorí ešte aj v sobotu prileteli do mesta, aby informovali o tragickej udalosti. Policajti stále zisťujú, či bol útočník sám alebo mal nejakých komplicov. Pátrajú po ďalších ľuďoch, ktorí by s týmto útokom mohli mať niečo spoločné. 

Okrem kriketového zápasu, na ktorý do mesta prišli hráči z Bangladéša zatiaľ zrušili  aj koncert kanadského speváka Bryana Adamsa. 

Naďalej vyzývajú ľudí, aby nevychádzali z domov, pokiaľ nemusia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy