Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenka Boba: Na Novom Zélande žijeme v mieri, v pokoji, v tolerancii okolo 200 etnických a kmeňových skupín
Zdielať na

Slovenka Boba: Na Novom Zélande žijeme v mieri, v pokoji, v tolerancii okolo 200 etnických a kmeňových skupín

BRATISLAVA,AUCKLAND / Streľba v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch si vyžiadala viacero mŕtvych. Na Novom Zélande žije mnoho Slovákov, podľa doterajších informácií nebol zranený žiaden Slovák. Televízia JOJ sa telefonicky spojila s Bobou Markovič Baluchovou, ktorá býva v Aucklande.

"My bývame s manželom a dcérou v Aucklande, čo je také najväčšie priemyselné mesto na Novom Zélande, je to na Severnom ostrove. A ten útok, alebo útoky na 2 mešity sa udiali v meste Christchurch. Udialo sa to o druhej poobede, alebo teda krátko pred druhou a práve v tom čase ja som išla z prechádzky domov so svojou dcérou a po meste bolo kopec ľudí, to samozrejme ešte nikto nevedel, čo sa deje,"  rozpráva Boba. 

Boba verí, že toto bol naozaj ojedinelý prejav krutosti voči iným etnikám a iným náboženským skupinám a že sa to viacej nebude opakovať. "Možno nás to malo trochu prebudiť a mali by sme spozornieť a dávať si pozor, kto okolo nás aké veci šíri na internete, pretože človek, ten chlapík, ktorý bol vlastne útočník už niekoľko dní predtým daný útok na mešity v Christchurchi plánoval. Na Facebooku aj Twitteri zverejnil niekoľkostranový manifest o tom, aké sú dôvody jeho nenávisti a útoku konkrétneho na týchto modliacich sa ľudí z moslimskej komunity a dával tam fotografie munície, čiže možno si mali autority, alebo teda spoločnosti Facebook a Twitter dávať na takéto veci pozor a včas zasiahnuť," vysvetľuje Slovenka.

Tento útočník dokonca svoj odsúdeniahodný akt krutosti a nenávisti zdieľal naživo na sociálnych sieťach, čiže celý záznam bol vonku na internete. "Pre nás je to niečo nepredstaviteľné, domáci ľudia sú stále zhrození, v šoku, nešťastní, naozaj nič takéto sme tu doteraz nepocítili," uviedla Boba. 

Slovenská a česká komunita je z menších komunít na Novom Zélande, hlavne sú vo Wellingtone a v Aucklande, ale Boba pozná konkrétne človeka, univerzitného študenta, ktorý je priamo v Christchurchi. Väčšina ľudí z Európy je v zásade v poriadku, keďže nie celkom patria do komunity, ktorá sa v piatok zúčastňuje týchto pobožností v mešitách. "To ale neznamená, že nás táto situácia nezarazila a že nie sme otrasení z toho. Totižto na Novom Zélande funguje koexistencia v mieri, v pokoji, v tolerancii okolo 200 etnických a kmeňových skupín a hovoríme takmer 160 jazykmi, takže keď to doteraz mohlo fungovať a naozaj si rozumieme aj s moslimskými mamami, ja konkrétne na ihrisku, v knižnici, v škôlkach, v školách sa stretávame a nie je žiaden problém, tak prečo by to teraz takýto akt mal narušiť a začať medzi nami budovať nejaké nebezpečie, násilie, tenziu," dodala Slovenka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy