Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ekologické záškoláctvo. Mladí vyšli do ulíc za boj proti klimatickým zmenám
Zdielať na

Ekologické záškoláctvo. Mladí vyšli do ulíc za boj proti klimatickým zmenám

BRATISLAVA / Státisíce záškolákov zaplnili námestia po celom svete. A väčšine učiteľov to ani neprekážalo. Na námestia totiž vyšli preto, aby bojovali proti klimatickým zmenám. Ani mladým na Slovensku nie je jedno, ako im nechajú dospelí planétu, vyšli preto do ulíc Bratislavy, Košíc, Žiliny a Liptovského Mikuláša. Celé to odštartovala ešte minulý rok mladá Švédka, ktorá piatok, čo piatok nechodí do školy a protestuje pre švédskym parlamentom. Zo záškoláčky Grety Thunberg sa možno stane aj nositeľka nobelovej ceny za mier.

Mladí ľudia na námestí SNP v Bratislave sa pridali k celosvetovému protestu za zlepšenie klimatických podmienok. V podstate by sa dalo povedať, že sú záškoláci, ale pre dobrú vec. Desiatkam mladým, podobne ako v iných mestách vo svete nie je ľahostajné, že vlády sveta ignorujú klimatické zmeny a naďalej tolerujú znečisťovanie životného prostredia. Majú svoje výzvy pre vlády sveta ale aj pre tú vlastnú. "Požadovanie klimatickej krízy za prioritu číslo jedna. Ďalej považujeme ako veľký problém ťažbu lesov," informoval Jakub Andacký, jeden z organizátorov protestu. 

​Väčšinu študentov v proteste podporili aj ich učitelia. Takéto záškoláctvo im neprekáža. "My sme prišli v rámci školy, tak som sa rozhodol, že sa tiež zúčastním," povedal jeden zo študentov. Niektorí neváhali a prišli aj s deťmi, úplne malými. "Pre nás je dôležité, aby sme chápali, že sme súčasť celku, tak preto sme sa rozhodli prísť," povedala Lenka učiteľka ZŠ. 

Boli ale aj takí, ktorí chuť mladých bojovať za dobrú vec a aktívne sa za niečo postaviť potlačili hneď v zárodkoch. "Prečo to vôbec organizujeme, že aj tak nespravíme žiadnu zmenu," povedal organizátor. 

Mladí Slováci sa tak pridali k protestujúcim po celom svete, všetkých inšpirovala Švédka Greta Thunberg, ktorá od minulého roka piatok, čo piatok nechodí do školy a demonštruje pred parlamentom. Argument je jednoduchý - načo má chodiť do školy, keď svet ide aj tak do záhuby. "Volám sa Greta Thunberg, mám 16 rokov. Rovnako ako stovky tisíc ďalších detí, aj ja protestujem za našu klímu," hovorí Greta Thunbeg, 16-ročná švédska aktivistka. Švédske úrady najprv nevedeli, čo s takouto formou záškoláctva. Mladá bojovníčka ale spustila medzitým celosvetové hnutie za zníženie emisií a vystúpila na pôde OSN, či v Davose. Medzitým ju nominovali aj na Nobelovu cenu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy