Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podvod so zmenkami: Podľa zdroja TV JOJ na Kočnera pôjde do týždňa obžaloba
Zdielať na

Podvod so zmenkami: Podľa zdroja TV JOJ na Kočnera pôjde do týždňa obžaloba

BRATISLAVA / Trestné konanie pre ekonomický prípad známy ako “Zmenky” končí. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry čaká na kontrolu vyšetrovacieho spisu a o pár dní podá obžalobu. Obvinenym v tejto závažnej kauze je Marian Kočner a Pavol Rusko.

Podľa zdroja TV JOJ z prostredia vyšetrovania prípadu dnešným dňom je vyšetrovanie podvodu skončené a polícia ho odovzdá dozorovému prokurátorovi JUDr. Jánovi Šantovi z Úradu špeciálnej prokuratúry. Šanta je prokurátor, ktorý trval na väzobnom stíhaní Kočnera. Práve Šanta dôvodil pri väzobnom návrhu pred Najvyšším súdom SR aj tým, že Kočner mal podvodným konaním pri zmenkách spáchať ekonomický delikt tak veľkého rozsahu, aký dejiny slovenskej kriminalistiky doteraz nepoznali. 

Podľa prokurátora by Kočner na slobode pokračoval ďalšími ekonomickými útokmi, keďže je to jeho spôsob podnikania. Najvyšší súd dal Šantovi za pravdu a odvtedy je pre zmenky vo väzbe, ktorú mu nakoniec sprísnili na najprísnejšiu, kolúznu. 

Počas dňa sa s vyšetrovacím spisom oboznámil aj právny zástupca poškodenej spoločnosti Markíza Slovakia, Daniel Lipšic. "V piatok je naplánovaný úkon preštudovania spisu takže predpokladám, že bude ukončené vyšetrovanie. Z nášho pohľadu ako poškodeného boli vykonané všetky relevantné úkony a výpovede svedkov, ako aj všetky znalecké posudky boli odovzdané. Myslím, že vec je dobre zdokumentovaná. Je na rozhodnutí Špeciálnej prokuratúry či podá obžalobu ale podľa nás je dôkazná situácia silná a odôvodňuje postavenie obvinených pred súd," uviedol advokát Daniel Lipšic. Potom sa spis už dostane na previerku k prokurátorovi.

Kočnerov advokát Michal Mandzák si ale myslí niečo iné: "Pri záverečnom preštudovaní spisu sme vzniesli množstvo procesných námietok a za tejto situácie som hlboko presvedčený, že súčasný stav vyšetrovanie nepostačuje pre podanie obžaloby. Napríklad sme žiadali, aby znalkyňa vysvetlila pojem volebné obdobie zmenky, pričom už v čase pribratia tejto znalkyne sme poukazovali na to, že ide o politicky spájanú osobu so stranou SaS."

Vyšetrovanie je skončené a dozorový prokurátor plánuje podať obžalobu na Mariana Kočnera do sedem dní. Dá sa predpokladať, že prokurátor podá obžalobu do 28.3., dokedy je predĺžená väzba. Spolu s Kočnerom aj na Pavla Ruska. 

O prípade informovala aj polícia na svojom facebookovom profile. "Obvinení sú M.K. a P.R. za trestný čin falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí, cenný papierov a trestný čin marenie spravodlivosti, spáchané formou spolupáchateľstva so škodou 69 miliónov eur," uviedla polícia. Obom hrozí trest odňatia slobody vo výške 12 až 20 rokov. 

Mariana Kočnera vo štvrtok obvinili v prípade vraždy Jána Kuciaka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy