Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Onkologická pacientka, ktorú po operácii nechali dva dni ležať na chodbe, už leží v izbe na ARE
Zdielať na

Onkologická pacientka, ktorú po operácii nechali dva dni ležať na chodbe, už leží v izbe na ARE

LEVICE / Pacientku z levickej nemocnice, ktorú po operácii nechali dva dni ležať na chodbe chirurgického oddelenia, už leží na ARE. Na chodbe sa onkologická pacientka ocitla pre nedostatok miesta. Podľa odborníkov ide o neetické zaobchádzanie s pacientom. Nemocnica vraj mohla situáciu riešiť aj inak.

​To, čo sa udialo považujú za neetické odborníci lekári a odcudzuje to aj ministerka zdravotníctva. "Každému pacientovi a človeku prináleží úcta a dôstojnosť na to by sme nemali zabúdať. To, čo sa stalo v Leviciach, je neakceptovateľné." 

Podľa príbuzných chorá žena na chodbe strávila dva dni a nemohla si ani oddýchnuť. "Všetci vieme že dobré to nebude, ale teraz ju vytlačiť na chodbe a tam ju nechať zomrieť," opisovala situáciu príbuzná 62-ročnej pacientky. Rodine, ktorá sa sťažovala lekári povedali, že nemajú voľné miesto. "Že sa môžem ísť osobne prejsť celým oddelením, nech vidím, že sú preplnení," pokračuje. 

"Vzniknutá situácia nás mrzí, bola zapríčinená plným kapacitným stavom na chirurgickom oddelení," vyjadrila sa hovorkyňa nemocnice, ktorú zriaďuje súkromná firma, Lucia Kočková . 

"Takéto neadekvátne umiestnenie pacienta má pritom aj zdravotné rizika, je znížená imunita a môže mať neblahé následky na jej zdravotný stav," vyjadril sa aj Peter Vislolajský z Lekárskeho odborového združenia. "Vedenie nemocnice by sa týmto malo zaoberať a nikdy nemali toto dopustiť," pokračovala ministerka. 

Ide o nemocnicu, ktorá ma najväčšiu spádovú oblasť. Šéf asociácie nemocníc Marián Petko hovorí o tom, že takáto situácia sa v zdravotníckych zariadeniach stať môže, ale treba ju riešiť inak. "V prvom rade, ak tam nie je voľné lôžko podobného oddelenia, v prípade, ak ide o vážnejší stav, tak na JISKU alebo ARO." 

Pani Eva je momentálne už v izbe na ARE. Prípadom sa zaoberá aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy