Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Predajcov potravín nový zákon nepoteší. Nepozdáva sa ani Kiskovi
Zdielať na

Predajcov potravín nový zákon nepoteší. Nepozdáva sa ani Kiskovi

BRATISLAVA / Viac slovenských potravín v ponukových letákoch, prehľadnejšie obchodné vzťahy a efektívnejšie kontroly. Ministerstvo pôdohospodárstva uplietlo na predajcov hrubší bič. Nový zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami sa ale nepozdáva prezidentovi Andrejovi Kiskovi. O osude obchodníkov napokon rozhodnú poslanci.

Zákon by mal začať platiť od 1. apríla a jeho cieľom je ochrániť najmä prvovýrobcov a dodávateľov potravín. "Obchodníci mali jednak aj najväčšiu maržu, aj najlepšie postavenie na trhu, a to dosť často zneužívali," komentuje Michal Feik, hovorca ministerstva pôdohospodárstva. Štát im chce preto klepnúť po prstoch, napríklad aj tým, čo môžu dávať do ponukových letákov.

"Pri akejkoľvek ponuke potravinových produktov musíte zabezpečiť, aby polovica bola vyrobená na Slovensku," hovorí Ľubomír Tuchscher zo Slovenského združenia pre značkové výrobky. "Štát chce určovať, čo si súkromník môže alebo nemôže dať do súkromného letáku, ktorý financuje zo súkromných peňazí," uviedol Martin Krajčovič , predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu. 

Po novom by tak zrejme obchodníci mali problém naplniť takýto leták a spotrebitelia by v ňom sotva našli svoj obľúbený sortiment. "To znamená ochudobnenie ponuky pre spotrebiteľa," tvrdí analytik Ľubomír Drahovský. 

Druhou výhradou obchodníkov je okamžitá účinnosť pokút, ktoré sa môžu vyšplhať až na milióny eur. Hrozba vysokých pokút zvykne byť odstrašujúca, no pre viacerých obchodníkov môže byť až likvidačná. "Možno policajti môžu vyberať poriadkové pokuty ihneď, takže tých 30 eur zaplatíte, ale akonáhle ide o pokutu nad 100 eur je to správne konanie, tam je možnosť odvolania sa," vysvetľuje Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR. 

Ministerstvo však trvá na svojom a nechce poľaviť. "Máme skúsenosť s jedným z reťazcov, ktorý skrachoval, že štát od neho pýtal milióny pokút a nezaplatil to," dodáva Feik. 

Pôvodne schválený návrh zákona mal začať platiť už od apríla, teda v čase, keď sú dohody medzi obchodníkmi a dodávateľmi dávno uzavreté. "Všetko sa musí odznova urobiť a to netrvá len čas, ale je tam aj finančná a administratívna záťaž," informovala prezidentka SZVPaS Jana Shepperd. 

O tom, ako bude vyzerať obchod s potravinami na Slovensku, rozhodnú poslanci koncom marca. Ľubomír Drahovský, analytik agentúry T.E.R.N.O., hovorí, že ak by sa tento zákon schválil, víťazom by bol len jeho predkladateľ. 

K novému poľovníckemu zákonu sa vyjadrili aj vinári a poľhospodári. Poslali ministerstvu hromadnú pripomienku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy