Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zvažujú register pre ženy, ktoré stratili panenstvo. Psychológovia hovoria o vlne samovrážd
Zdielať na

Zvažujú register pre ženy, ktoré stratili panenstvo. Psychológovia hovoria o vlne samovrážd

Zdroj: Profimedia

MINSK / V Bielorusku vyvolal pobúrenie návrh politikov, ktorí by chceli zaviesť povinné hlásenia gynekológov o vyšetrenie neplnoletých dievčat. Ak by lekári odhalili, že dievčatá stratili svoje panenstvo, museli by to nahlásiť polícii, ktorá by začala vyšetrovanie pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania. Podľa psychológov by to však mohlo vyvolať vlnu samovrážd medzi mladými.

"Nazvala by som to gynekologickým udavačstvom. Je to v rozpore s lekárskou etikou," reagovala na návrh profesorka Julija Čarňavská z bieloruskej štátnej univerzity. Podľa nej by takýto krok mohol mladým dievčatám a ich rodinám úplne zničiť život.

Bieloruskí politici zvažujú možnosť zavedenia nahlasovania dievčat zo strany gynekológov ako reakciu na vzostup sexuálneho zneužívania maloletých v krajine. Ich počet sa za posledných šesť rokov zvýšil až pätnásťkrát. Podľa Jauhena Dubanjevitša z bieloruského ministerstva vnútra však nikto nemá problém s tým, ak je "strata panenstva" výsledkom lásky.

"Existujú prípady, keď je dievča obeťou znásilnenia a hanbí sa za to, pretože je veľmi mladá a bojí sa to niekomu povedať. Hovoríme o ženách vo veku štrnásť až pätnásť rokov, na ktorých bol spáchaný zločin. Lekárske tajomstvo tu neplatí," uviedol pre Rádio Slobodná Európa Dubanjevitš.

Gynekológovia by podľa návrhu museli nahlásiť polícii každé dievča mladšie ako šestnásť rokov, ktoré malo sexuálny styk. To sa však nepáči bieloruskej verejnosti, ktorá považuje tento krok za zásah do súkromia. "Môže to vyvolať vlnu samovrážd. Ministerstvo vnútra musí byť pripravené na mŕtvoly na asfalte," uviedla psychoterapeutka Volga Andrejevová.

S tým súhlasí aj Čarňavská. "Polícia sa bude pýtať dievčat s kým boli, kedy a prečo. A ak pôjde napríklad o osemnásťročného chlapca a pätnásťročnú dievčinu, pošlú chlapca do väzenia za znásilnenie. Takže môžeme čakať zvýšený počet samovrážd tiež u mladých mužov," vysvetľuje.

Podpredseda bieloruskej vlády Igor Petrišenko označil návrh pod vlnou kritiky za prehnaný a dodal, že existujúci právny mechanizmus pre riešenie prípadov sexuálneho zneužívania je dostačujúci. Tiež odmietol akúkoľvek možnosť, že by prípadné ďalšie úpravy zákona podporil. Podľa Dubanjevitša by dievčatá podľa nového opatrenia museli gynekológa navštíviť povinne raz za rok. Ak by lekár odhalil stratu panenstva, obrátil by sa na políciu, ktorá by spoločne s psychológom začala vyšetrovanie. Podľa bieloruského zákona sú zatiaľ návštevy lekára dobrovoľné.

Panenstvo chcela na Slovensku predať aj mladá Nikola. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy