Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodkyňa bojuje s poisťovňou o kyslíkový prístroj
Zdielať na

Dôchodkyňa bojuje s poisťovňou o kyslíkový prístroj

BETLANOVCE / Sedemdesiattriročná žena trpí vážnou pľúcnou chorobou. Podľa zdravotnej poisťovne ale nemá nárok na zariadenie, bez ktorého je jej život ohrozený. Poistenka údajne nespĺňa podmienky, na základe ktorých by jej mohli preplatiť prenosný kyslíkový prístroj.

Ťažko chorá žena je rukojemníčkou choroby a domuAnna z Betlanoviec bojuje o prenosný kyslíkový prístroj. Potrebuje ho pre svoju vážnu diagnózu. Trpí štvrtým stupňom chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Podľa predpisov zdravotnej poisťovne však táto dôchodkyňa, keďže nepracuje, naň nemá nárok. Známe porekadlo Bez práce nie sú koláče platí v zdravotnej poisťovni inak - bez práce nie je kyslík.

Takýto elektrický prístroj, ktorý zo vzduchu vyrába čistý kyslík je pre Annu životne dôležitá pomôcka. Bez neho sa doslova nemôže pohnúť ani z domu. Betlanovská dôchodkyňa tvrdí, že "nadýchať sa čistého vzduchu niekedy potrebuje trikrát do dňa, inokedy každé dve hodiny alebo každých 10 minút." Zdravie je nevyspytateľné. Preto nemôže ísť pomaly ani do neďalekéhrenao obchodu. 

Anna má od dcéry krátko-životnú pomôcku. Ide o takpovediac príručný kyslík v plechovke. Ten musela využiť aj počas 20-minútovej návštevy obecného úradu. "Ja by som potrebovala mať prenosný kyslíkový pristroj, lebo keď vypnú elektrinu chytí ma taká panika, že sa nebudem môcť nadýchnuť," povedala ťažko chorá dôchodkyňa. 

A to sa aj reálne deje, len v minulom roku dôchodkyni vypli prúd 22 krát. Odporúčanie poisťovne bolo, aby si zavolala záchranárov. Tých však žena nechce zbytočne otravovať, keďže tvrdí že niekto iný ich môže potrebovať oveľa viac. Poisťovňa jej mobilný kyslíkový prístroj za približne 1 500 eur dať nechce. 

​Dôvod je absurdný

"Poistenka nespĺňa podmienku platného zdravotného usmernenia Ministerstva zdravotníctva. Prenosný kyslíkový koncentrátor z prostriedkov verejného zdravotného poistenia je poskytovaný v prípade, že poistenec je v trvalom pracovnom pomere," informuje hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Jana Martanovičová. 

Ak ide k lekárovi, má takpovediac výhodu. Poistenka môže využiť vozidlá dopravnej zdravotnej služby, ktoré sú vybavené kyslíkovou fľašou. Dôchodkyňa si myslí, že "máme až veľmi sociálny štát, ale len pre niektoré druhy obyvateľov." Kým sa nenájde sponzor, alebo niekto nepohne s tvrdohlavým nariadením ministerstva, ťažký život Anny sa nezmení.

Pozrite si reportáž o podobnom prípade, kedy smrtelne chorej Renáte poisťovňa odmietla zaplatiť liečbu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy