Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nedostatok zdravotných sestier majú riešiť aj nenávratné pôžičky. Podľa odborov to ale nestačí
Zdielať na

Nedostatok zdravotných sestier majú riešiť aj nenávratné pôžičky. Podľa odborov to ale nestačí

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Nelekárske odborové združenie a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek v predvolebnom období spustili polročnú kampaň "Nekrič na sestru, napíš ministerstvu!" Cieľom je poukázať na problémy zdravotníctva, na nedostatok personálu v nemocniciach a pacientom pomôcť domáhať sa u kompetentných svojich práv na kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

Nedostatok zdravotných sestier nonstop rieši aj najväčšia slovenský nemocnica. Hromadné výpovede očakávajú na oddelení ARO v Ružinove. "Na mnohých oddeleniach často nedokážu bezproblémovo pokryť chod oddelenia bez nadčasov sestier a sanitárov ,čo sa podpisuje na ich vyčerpanosti a nadmernej únave. Dnes oznámili sestry z ARO vrchnej sestre, že podať výpoveď chce viac ako polovica sestier," uvádza sa v e-maile diváčky.

Vedenie nemocnice zatiaľ nepotvrdilo, koľko sestier hrozí výpoveďou. "Sestry na oddelení ARO v nemocnice Ružinov oficiálne žiadne výpovede nepodali, na stretnutí s vedúcou sestrou iba informovali, že zvažujú tento rok. Snahou vedenia je udržať si zamestnancov a preto už v pondelok je naplánované stretnutie," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

Dve odborové združenia tvrdia, že často si nedostatok personálu a zlosť pacienta odnesie sestrička, ktorá za to nemôže. Od pacientov preto budú zbierať podnety a riešiť ich s ministerstvom zdravotníctva. "Pacienti a ich rodiny vo všeobecnosti nevedia, aké práva má pacient. Že nedostatok personálu má vážne následky na starostlivosť o pacientov, že adekvátna zdravotná starostlivosť zahrňujúca istý počet zdravotného personálu je základné právo pacienta. Ľudia by sa mali domáhať svojich práv, zákon totiž stojí na ich strane," povedal Peter Visolajský, predseda LOZ.

Ministerstvo ale tomuto kroku nerozumie. "V čase, keď ministerstvo zdravotníctva robí veľké množstvo krokov pre systémové zlepšenie slovenského zdravotníctva, nerozumieme, prečo Lekárske odborové združenie realizuje deštruktívnu tlačovú konferenciu," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Práve tento týždeň vláda schválila takzvané stabilizačné pôžičky pre bakalárov, ktorí študujú ošetrovateľstvo. Každý rok by mohli požiadať o pôžičku vo výške 2000 eur ročne. "V prípade, keď sa študent, ktorý pôžičku získa reálne zamestná na území SR a bude vykonávať povolanie, po odpracovaní určitého času sa im pôžička odpustí," povedal riaditeľ fondu na podporu vzdelávania. V súčasnosti sa hovorí o odpracovaní troch rokov. Odborári to vítajú, podľa nich to ale nestačí. 

Ministerstvo avizovalo, že na lepšom mzdovom ohodnotení bude pracovať aj v prípade dvadsiatich nelekárskych povolaniach. 

Pacienti môžu nedostatok personálu nahlásiť emailom a chybajucipersonal@loz.sk alebo v dotazníku, ktorý môžu získať a späť odovzdať v nemocniciach zástupcom LOZ a OZ SaPA. Získané podnety prepošleme Ministerstvu zdravotníctvu SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy