Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Matúš mal strojček na srdci už keď mal šesť rokov. Nové srdce prišlo v poslednej chvíli
Zdielať na

Matúš mal strojček na srdci už keď mal šesť rokov. Nové srdce prišlo v poslednej chvíli

BRATISLAVA / Denne čakajú na telefonát, ktorý im zachráni život. Transplantácia je pre niektorých pacientov jediná nádej. V poslednej chvíli zachránila aj 12-ročného Matúša. Tomu lekári operovali srdce. Ročne sa na Slovensku vykoná približne 200 transplantácií. Je to ale stále málo. Zlepšiť situáciu by mal akčný plán, ktorý s odborníkmi vypracovalo ministerstvo zdravotníctva.

Najkratšie čakajú pacienti na transplantáciu pečene a srdca, obvykle menej ako rok, aj práve preto, že sa čakatelia operácie nedožijú. "To bol najhorší deň v živote, zavolala si ma primárka a povedala, že je to veľmi zlé, aby som zavolal rodinu, aby sa prišli rozlúčiť," uviedla mama Matúša Silvia. 

Matúš mal od šiestich rokov strojček na srdci. Čakanie na nové srdiečko si vybojoval na nemocničnom lôžku, keď mu už lekári nedávali nádej. Vtedy sa jeho stav zlepšil. "Povedali, že nevedia, čo sa stalo, ale že z medicínskeho hľadiska to nie je možné, čo sa udialo," povedala Matúšova mama. 

V tom čase sa našiel aj vhodný darca. Matúša zachránilo srdce z Prahy. Jeden ľudský život vyhasol, aby zachránil druhý.

Ročne sa na Slovensku vykoná približne 200 transplantácií. Podľa odborníkov sa potrebujeme dostať aspoň na hranicu 250 operácií. "Aby sme uspokojili potreby pacientov. Hlavným problémom je nedostatočný počet darcov orgánov," povedala hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva Zuzana Žilinská. 

V rámci akčného plánu Národného transplantačného programu 2019-2020 sa to pokúša ministerstvo zdravotníctva zmeniť spolu s odborníkmi na transplantácie zmeniť. "Je naším cieľom napríklad edukovanie verejnosti, aby rozumela problematike transplantácii. Plánujeme takisto nastaviť štandardy v tejto oblasti napríklad na odbery, spracovanie, uschovanie, distribúciu a kontrolu transplantátov tkanív a buniek," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Jednou z úloh je aj presné definovanie práce transplantačných koordinátorov, teda odborníkov v jednotlivých nemocniciach, ktorí vedia navrhnúť vhodnosť darovania orgánov. "Sieť transplantačných koordinátorov existuje, ale potrebujeme aj ich právne vymedzenie a ich vzdelávanie. Certifikačné kurzy, ktoré ich pripravujú na ich prácu, komunikáciu s rodinou," povedala Žilinská.

Pozrite si reportáž o neľahkom osude pani Renáty zo Sniny, ktorej poisťovňa napriek vážnej diagnóze odmietla poskytnúť peniaze na liek, ktorý jej môže zachrániť život. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy