Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Primátor Ružomberka zvolal mimoriadnu komisiu. Mesto zamoril smrad
Zdielať na

Primátor Ružomberka zvolal mimoriadnu komisiu. Mesto zamoril smrad

RUŽOMBEROK / Zamorenie Ružomberka nepríjemným zápachom spôsobila pred mesiacom technická porucha v papierňach v kombinácii s inverzným počasím. Stav, ktorý pretrvával niekoľko dní, zmobilizoval občianskych aktivistov. Ako reakciu na ich otvorený list zriadil primátor mimoriadnu komisiu.

V otvorenom liste poskytli aktivisti primátorovi aj znepokojújúcu štatistiku o náraste chorobnosti a úmrtnosti v meste. Možnú príčinu vidia práve v stave tunajšieho ovzdušia. "Posudzoval sa nárast vo výskyte úmrtnosti v jednotlivých chorobných skupinách. Všetky okolité oblasti vykazujú nie taký obrovský nárast ako priamo v Ružomberku," informuje Eva Svozilová zo združenia Ochrany ovzdušia Dolného Liptova.

Zriadená komisia

Podľa primátora však ide o šírenie sporných informácií, ktoré sú veľakrát vytrhnuté z kontextu. Novovzniknutá komisia by preto mala pomôcť aj v tomto smere. "Jednak pravdivo informovať ľudí, aby sa nebáli tam bývať, pretože človek sa zľakne, keď v stovkách percent vám niekto napíše na papier, že sa tam viacej umiera," vraví primátor Ružomberka Igor Čombor. 

Súčasťou 12-člennej komisie budú zástupcovia mesta, papierní aj štátnej správy. Nebudú chýbať ani lekári a v neposlednom rade samotní aktivisti. "Zobrali sme si príklad z Ostravy, kde sa o to pokúsili svojho času, že treba spojiť všetky subjekty, ktoré sa s danou problematikou zaoberajú," dodáva Čombor. 

Kontrola papierní

Primátor na tlačovej konferencii predstavil už aj konkrétnych členov tejto komisie. "Oceňujeme snahu pána primátora, zároveň považujeme za nevyvážené a nedemokratické zloženie uvedenej komisie, bez diskusie," myslí si predseda petičného výboru Patrik Lupták. Členovia komisie budú sledovať, aby spoločnosť Mondi SCP, zlepšila technologický proces pri odstraňovaní zapáchajúcich látok. 

Zlepšiť by sa mala aj infomovanosť obyvateľstva zo strany fabriky, aj postupy pri meraní zapáchajúcich látok v ovzduší. "V Ružomberku nejde len o zapáchajúce látky ale aj o zvýšenú prašnosť, ktorá oveľa viac ohrozuje život obyvateľov Ružomberka," podotýka primátor. 

Aktivisti zbierajú v týchto dňoch podpisy pod petíciu. Na základe nej chcú otázku vplyvu papierní na ovzdušie v Ružomberku otvoriť na celoštátnej úrovni.

Silný zápach trápi obyvateľov aj v inej obci Slovenska. Ich príčinou je asi 30 nelegálne chovaných ošípaných. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy