Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sudca vzal do väzby všetkých troch obvinených z akcie Valentín. Tí ale podali sťažnosť
Zdielať na

Sudca vzal do väzby všetkých troch obvinených z akcie Valentín. Tí ale podali sťažnosť

BANSKÁ BYSTRICA / Sudca pre prípravné konanie na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vzal do väzby troch obvinených, zadržaných v rámci akcie Valentín. Ide o starostu obce Dolný Chotár Františka D., jeho syna Františka a ich kamaráta Ladislava A. Obvinenie sa týka piatich vrážd, podvodu a zločinu podporovania zločineckej skupiny sátorovcov.

Súd vyhovel v plnom rozsahu návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý požadoval väzbu pre obavy, že obvinení by mohli ujsť, pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov. Rozhodovanie o väzbe sa uskutočnilo pomerne rýchlo, pretože obvinení odmietli vypovedať. Verdikt súdu nie je právoplatný, obvinení podali voči nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Štvrtý zadržaný bol podozrivý, ale pre neho prokurátor väzbu nenavrhol. Starosta aj so synom vypovedali v prípravnom konaní vo veľkej kauze sátorovcov. Ich výpovede sa na pojednávaní s týmto gangom čítali, pretože obaja sa na súde ospravedlnili.

Obvinenie sa týka piatich vrážd, podvodu a zločinu podporovania zločineckej skupiny sátorovcov.  "Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici rozhoduje o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na vzatie do väzby troch obvinených osôb. Pre všetky tri osoby požaduje prokurátor útekovú, kolúznu aj preventívnu väzbu. Výsluch osôb, ktoré sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy formou účastníctva, prípadne pomoci, ako aj z ďalších trestných činov sa začal o pol štvrtej popoludní," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. 

Vo štvrtok 21. februára predpoludním zasahovali maskovaní policajti v Lučenci, kde zastavili osobné auto. V aute sedeli traja muži, všetkých spútali, vozidlo prehľadávali. Príslušníci NAKA ale zasahovali súčasne aj na druhom mieste v Lučenci. Vtrhli do budovy v priemyselnom areáli. Kukláči museli vyraziť bezpečnostné dvere.

Jednému z podozrivých mužov malo prísť nevoľno, podľa zdroja TV JOJ údajne prehltol vrecúško s omamnou látkou. Odviezli ho do nemocnice. Razia v budove trvá už niekoľko hodín, stále zaisťujú dôkazy.

"Policajti doposiaľ zadržali osem osôb. Naďalej prebiehajú prehliadky , domové prehliadky aj prehliadky iných priestorov," pokračovala policajná hovorkyňa. To, či policajti zaistili dostatok dôkazov, ani to, o podozrenie z akej trestnej činnosti ide, hovorkyňa zatiaľ neupresnila. "Viac informácií poskytneme až keď to procesná situácia dovolí," dodala.

Pozrite si reportáž o tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy