Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Venezuelská armáda zahnala kamióny s humanitárnou pomocou
Zdielať na

Venezuelská armáda zahnala kamióny s humanitárnou pomocou

CARACAS / Najmenej dvaja ľudia zomreli a zhruba tri stovky bolo zranených pri sobotňajších zásahoch venezuelskej armády proti stúpencom opozície usilujúcim o otvorení hraníc pre prejazd humanitárnej pomoci. Armáde sa podarilo zahnať kamióny.

Opozičný líder Juan Guaidó, ktorý sa spolu so stovkami demonštrantov neúspešne pokúšal prinútiť armádu, aby vpustili kamióny s potravinami a liekmi do krajiny, požiadali USA a ďalšie krajiny, aby nechali v hre "všetky možnosti" pre odstavenie prezidenta Nicolasa Madura od moci.

​V pondelok sa má v kolumbijskej metropole Bogote prvýkrát stretnúť s americkým viceprezidentom Mikom Penceom. Najmenej dve osoby, vrátane 14-ročného chlapca, zomreli pri strete domorodých aktivistov s bezpečnostnými silami na brazílsko-venezuelskej hranici. Španielsky denník El País s odvolaním sa na opozičného predstaviteľa a svedkami uviedol, že mŕtvych je až päť.

Slzný plyn a gumové strely

Venezuelská armáda verná Madurovi v sobotu odvrátila konvoj zahraničnej pomoci z hraníc s Brazíliou a Kolumbiou s pomocou slzného plynu a gumových striel. Nákladné vozidlá naložené americkými potravinami a lieky pre Venezuelu sa vrátili späť do Kolumbie po tom, čo sa opozičným priaznivcom nepodarilo prelomiť línie vojakov. Najmenej jeden z kamiónov začal podľa záberov z miesta horieť a ľudia z neho narýchlo vyberal náklad.

​Guaidó v sobotu oznámil, že jeden z kamiónov sa úspešne dostal na venezuelskej územie z Brazílie. Podľa spravodajcu španielskeho denníka však spolu s ďalším kamiónom došiel iba na neutrálne územie na hraniciach, kde ho zastavili vojaci a ďalej nevpustili.

Vyhostenie diplomatov

Maduro, ktorého rozčúlila podpora Guaidóa kolumbijskou vládou potom oznámil, že prerušuje diplomatické styky s Kolumbiou a diplomati majú 24 hodín na opustenie krajiny. Podľa kolumbijských úradov počas soboty do krajiny prešlo asi 60 členov venezuelských bezpečnostných síl.

Do Venezuely mierila tiež loď s humanitárnou pomocou z Portorika. Portorický guvernér Ricardo Rossello však nariadil lodi sa vrátiť potom, čo venezuelská vojnová loď hrozila, že začne na plavidlo paľbu.

Stretnutie s USA

Pondelkové stretnutie Pence s Guaidóem má byť signálom podpory opozičnému vodcovi po víkendovom násilí, ktoré by podľa agentúry Reuters mohla prinútiť Spojené štáty zaviesť nové sankcie voči Madurovej vláde. Pence cestuje do Bogoty na stretnutie regionálnych lídrov, ktorí uznávajú Guaidóa za legitímneho vodcu Venezuely.

"Dnešné (sobotňajšie) udalosti ma primäli k rozhodnutiu: formálne navrhnúť medzinárodnému spoločenstvu, že musíme mať na stole všetky možnosti na zabezpečenie slobody v našej krajine," napísal Guaidó na twitteri. O prípadných priamych zásahoch proti Madurovi, ktorý má podporu Ruska či Číny, doteraz zahraničné krajiny verejne neprehovorili, hoci bezpečnostný poradca Donalda Trumpa John Bolton nechcel túto možnosť vylúčiť.

Hlboká kríza 

Guaidó, ktorý je od januára predsedom parlamentu, sa pri demonštrácii 23. januára vyhlásil dočasnom prezidentom. Urobil tak potom, čo parlament označil za nelegitímne nový prezidentský mandát Madura s tým, že vzišiel z neslobodných volieb. Uznalo ho na 50 amerických a európskych krajín vrátane USA.

​Venezuela sa už niekoľko rokov zápasí s hlbokou ekonomickou krízou, za ktorú je podľa analytikov z veľkej časti zodpovedná Madurova vláda a jej socialistická hospodárska politika. V krajine chýbajú aj základné potraviny a lieky. Maduro však popiera, že by v krajine bol nedostatok potravín a liekov a tvrdí, že pomoc má podkopať jeho vládu.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Najčítanejšie správy