Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Traja venezuelskí vojaci dezertovali. O pomoc požiadali Kolumbiu
Zdielať na

Traja venezuelskí vojaci dezertovali. O pomoc požiadali Kolumbiu

CARACAS / Pre napätú situáciu na hranici Venezuely s Kolumbiou dezertovali traja členovia Národnej gardy, pričom požiadali susedný štát o pomoc. Venezuelský prezident Nikolas Maduro v piatok oznámil, že krajina uzavrie hraničné priechody s Brazíliou, čiastočne tak urobili aj na hranici s Kolumbiou. Napokon sa podarilo kamiónu s humanitárnou pomocou preniknúť do krajiny.

Kolumbijské úrady potvrdili, že žiadosť od vojakov v sobotu ráno obdržali. Stalo sa tak po tom, čo venezuelská vláda nariadila čiastočné zatvorenie hranice s Kolumbiou.

​Chce tak zabrániť dodaniu zahraničnej humanitárnej pomoci, ktorú plánuje do krajiny naopak dostať opozícia. Líder opozície Juan Guaidó v tejto súvislosti vyzval armádu, aby umožnila kamiónom s pomocou vstúpiť do Venezuely.

Boj o pomoc

Zároveň Guaidó na vojakov apeloval, aby sa "postavili na stranu ľudu". Vojaci predtým použili slzotvorný plyn proti obyvateľom, ktorí začali z pohraničného mosta odstraňovať cestné zátarasy.

​Streľba počas zrážok so skupinou domorodých obyvateľov na hranici s Brazíliou, kde chce opozícia rovnako prijať humanitárnu pomoc, si vyžiadala v piatok dve obete.

Kamión prenikol do krajiny 

Prvý kamión s humanitárnou pomocou z Brazílie v sobotu prešiel do Venezuely. Na twitteri to oznámil šéf opozície Juan Guaidó. Ten organizuje odchod ďalšej časti humanitárnej pomoci z Kolumbie. Pri hraniciach s touto krajinou sa zhromaždili davy ľudí, ktorí presviedčajú armádu, aby napriek rozkazom prezidenta Nicolasa Madura nechala pomoc prejsť.

Nákladné autá s pomocou, ktorú čakajú v Kolumbii pri hraničnom mesta Cúcuta budú vyložená na kolumbijskej strane mosta Simóna Bolívara a pomoc bude ďalej prepravená ľudskou reťazou do Venezuely, oznámil podľa agentúry Reuters kolumbijský migračný úrad.

Pozrite si archívnu reportáž o vládnej kríze v krajine: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy