Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda Donalda Trumpa zakázala financovať potratové vyšetrenia
Zdielať na

Vláda Donalda Trumpa zakázala financovať potratové vyšetrenia

Archívna reportáž

WASHINGTON / Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa v piatok obmedzila federálne financovanie kliník, ktoré vykonávajú predpotratové vyšetrenia žien a vydávajú odporúčania do iných zdravotníckych zariadení.

Nariadenie, ktoré je ďalším krokom prezidenta Donalda Trumpa usilujúceho o čo najväčšiu obmedzenia potratov, sa podľa amerických médií týka federálneho programu zdravotnej starostlivosti využívaného zhruba štyrmi miliónmi Američanov.

​Kliniky prevádzkovanej neziskovou spoločnosťou Planned Parenthood (prekl. Plánované rodičovstvo) označujú nové pravidlo za neetické a niektoré americké štáty sa proti nemu chcú brániť na súdoch.

Zákaz odporúčať potraty 

Americké ministerstvo zdravotníctva vydalo nariadenie "zakazujúce vydávať potratové odporúčania ako súčasť plánovaného rodičovstva". Kliniky, ktoré využívajú federálny program Title X nebudú môcť služby spojené s interrupciami poskytovať, inak o štátne peniaze prídu. Priame vykonávanie potratov im podľa agentúry Reuters už skôr zakázal zákon.

Konzervatívna organizácia novú aktivitu Trumpovho úradu ocenili. Podľa predsedníčky jednej z protipotratových aktivistických skupín Marjorie Dannenfelserové je to "rozhodujúci krok, ktorý zbaví daňovníkov záťaže veľkého potratového priemyslu vedeného organizácií Planned Parenthood".

V rozpore s prísahou 

Táto spoločnosť poskytuje zdravotnú starostlivosť viac ako 40 percentám ľudí využívajúcich spomínaný federálny program a ročne vrámci toho dostáva až 60 miliónov dolárov.

"Toto nariadenie je v rozpore s prísahou, v ktorej som sľubovala slúžiť pacientom a pomôcť im rozhodovať sa v najlepšom záujme ich zdravie," uviedla vo vyhlásení šéfka spoločnosti Leana Wen.

Prvé kroky

Prokuratúry štátov New York a Kalifornia začali chystať proti nariadeniu právne kroky. Newyorská generálna prokurátorka Letitia James označila pravidlá za "nebezpečné a zbytočné", lebo podľa nej "pripraví milióny Američanov o zdravotnú starostlivosti, ktorú si zaslúžia a potrebujú".

Trump sa rozhodne stavia na stranu odporcov potratov a krátko po zložení prísahy napríklad zablokoval federálne financovanie medzinárodných organizácií, ktoré vykonávajú potraty alebo o nich poskytujú informácie.

Téma potratov rezonovala aj v slovenskej spoločnosti. Ich sprísnenie žiadala aj Kotebova strana ĽS NS. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy