Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia nerieši len porušovanie zákona. Rodine, ktorej vyhorel dom, poskytli pomoc
Zdielať na

Polícia nerieši len porušovanie zákona. Rodine, ktorej vyhorel dom, poskytli pomoc

POPRAD / Rómsky špecialista z policajného obvodného oddelenia v Hranovnici spolu s kolegami nerieši len problémy s porušovaním zákona v okolitých osadách, ale osadníkom aj radí a pomáha. Rodine, ktorej domov do tla vyhorel dokonca doniesol oblečenie i posteľ.

Rodine Žigových pred niekoľkými dňami zobral oheň ich domov. Prichýlili ich príbuzní, no neostalo im nič. Pomoc prišla ale z nečakanej strany - od rómskeho špecialistu, ktorý neváhal a pomohol. 

"Ošatením, oblečením a posteľou. Sme im to poskytli, aby sa im trošku podarilo preklenúť to obdobie," vraví Radovan Renner, rómsky špecialista. 

"Som vďačný veľmi, za to, že mi tak pomáhajú," vraví Stanislav Žiga, ktorý je aj členom miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS). "Náplňou rómskeho špecialistu nie je byť represívny, ale vlastne pomáhať," dodal Renner. 

Rómsky špecialista spolu s kolegami nezasahuje len pri problémoch, ale v osadách a v okolitých obciach sleduje samotný život osadníkov. Pritom štátny policajtom veľmi pomáhajú aj členovia MOPS. "Máme na seba čísla a tak si voláme a oni potom prídu," vysvetľuje jeden z členov. 

Pomáhať obyvateľom osád chcú aj darovaním oblečenie. Do zbierky sa pridali aj mestskí policajti z Vysokých Tatier. Všetko má ale prísne pravidlá. "Tak už na základe vlastnej osobnej skúsenosti už vieme, že kto naozaj potrebuje tú pomoc, ktorí s tým nebudú kupčiť a ktorí veci nebudú rozhadzovať po osade," podotýka Renner. Podľa jeho slov si niektorí Rómovia nezaslúžia tvrdú kritiku, ktorú šíri na ich adresu majoritná časť Slovenska. Niektorí sa naozaj snažia lepšie žiť, ale jednoduché to nemajú a sami si pomôcť naozaj nevedia. 

Pozrite si archívnu reportáž o MOPS: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy