Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vo veku 87 rokov zomrel politológ a signatár Charty 77 Miroslav Kusý
Zdielať na

Vo veku 87 rokov zomrel politológ a signatár Charty 77 Miroslav Kusý

Zdroj: Reprofoto/Uddn.com

BRATISLAVA / Vo veku 87 rokov zomrel politológ a signatár Charty 77 Miroslav Kusý. Podľa informácií, ktoré mala potvrdiť aj jeho manželka, zomrel na zlyhanie srdca.

Vo veku 87 rokov zomrel v stredu 13. februára politológ a signatár Charty 77 Miroslav Kusý. Ako informoval v stredu večer Denník N, Kusý zomrel na zlyhanie srdca, správu potvrdila jeho manželka Jolana Kusá. "Kusý bol v 60. rokoch profesorom marxistickej filozofie a členom Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska. Po roku 1969 a vylúčení zo strany mu zakázali pedagogickú činnosť a počas normalizácie pracoval ako knihovník na Univerzite Komenského. Vo februári 1977 sa stal v poradí tretím slovenským signatárom Charty 77, následne ho prepustili z univerzity a živil sa mnoho rokov ako robotník. Počas Nežnej revolúcie sa stal podpredsedom VPN a v roku 1990 rektorom Univerzity Komenského," uviedol Denník N.

"So srdcom sa trápil už aspoň 20 rokov, takže nebolo to niečo nové, ale žiaľbohu nedá sa na to pripraviť nijako. Určite tých spomienok bude veľa, pre nás bol v prvom rade otec," vyjadrila sa pre TV JOJ jeho dcéra Dagmar Kusá. 

TASR

Pred nekoľkými dňami zomrel aj režisér Václav Vorlíček, ktorý sa podpísal pod niekoľko známych československých filmov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy