Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Minister zahraničia USA Mike Pompeo dorazil do Bratislavy. Potvrdil spojenectvo so Slovenskom
Zdielať na

Minister zahraničia USA Mike Pompeo dorazil do Bratislavy. Potvrdil spojenectvo so Slovenskom

BRATISLAVA / Bezpečnostné otázky, zahraničnopolitické témy, ale aj predsedníctvo Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) boli hlavné témy rozhovorov ministra zahraničných vecí USA Mika Pompea so slovenskými predstaviteľmi. Počas rozhovor s predstaviteľmi potvrdil aj záväzok USA voči Slovensku - spojenectvo.

Minister zahraničných vecí USA Mike Pomeo priletel do Bratislavy v utorok ráno z Budapešti. Slovenská diplomacia chcela využiť jeho návštevu aj na zdôraznenie dôležitosti a praktického významu transatlantického partnerstva a prezentovanie postojov EÚ k regionálnym i globálnym otázkam.

​Krátko po prílete si pri pamätníku Brána slobody v Devíne uctil položením venca pamiatku viac než 400 ľudí, ktorí v rokoch 1948 až 1989 zahynuli pri pokuse utiecť z Československa do Rakúska. Okrem toho sa stretol so zástupcami Konfederácie politických väzňov Slovenska.

Nasledovali rokovania s predstaviteľmi Slovenska – prezidentom Andrejom Kiskom, premiérom Petrom Pellegrinim a jeho partnerom – ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Zúčastnil sa aj diskusie so študentmi na tému demokracie, slobody a víťazstva nad komunizmom pod názvom Odkaz roku 1989: Odvaha byť slobodní. Po diskusii nasadne do lietadla smerom do Varšavy.

Potvrdil spojenectvo

Záväzok Spojených štátov amerických byť spojencom Slovenska ako členského štátu Európskej únie a NATO potvrdil Mike Pompeo po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Miroslav Lajčákom. Partneri prebrali širokú škálu otázok – spoluprácu v obranných otázkach, vzájomný obchod, predsedníctvo Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), situáciu na Ukrajine, v krajinách Východného partnerstva či na západnom Balkáne. Dotkli sa takisto aj Ruska, Venezuely či mocenských ambícií Číny. Riešili teda aj otázky obchodu. ​Na Slovensku totiž pôsobí viac ako 120 amerických firiem, v USA zase pôsobí slovenský Eset, Anasoft, Cauldron či Sygic. 

Vo všetkých utorňajších vystúpeniach Mika Pompea nechýbal odkaz na 30. výročie Nežnej revolúcie.

Hoci Washington a európski spojenci nemusia vždy vo všetkom súhlasiť, podstatné je, že vedú dialóg. "Teší ma, že v časoch, keď sa hovorí o rozporoch, americká strana prejavila záujem diskutovať a vypočuť si náš názor", povedal Lajčák. Pripomenul, že ubehlo 20 rokov odvtedy, čo Slovensko navštívila vtedajšia ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová. "Odvtedy sme ale niekde úplne inde. Dnes sme spojenci a partneri. Kvalita vzťahov je neporovnateľná,"povedal Lajčák. Zároveň informoval, že Pompeo si  vypočul „silný apel“ na zachovanie a posilnenie transatlantickej väzby. Súčasný prezident Donald Trump, v ktorého vláde Pompeo slúži, totiž presadzuje väčší izolacionizmus Spojených štátov. "Slovensko, EÚ, NATO ostávajú najbližšími spojencami USA. Okrem hodnotovej blízkosti sme si najväčšími investormi," argumentoval šéf slovenskej diplomacie.

Návštevu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, vodiči sa tak museli  pripraviť na dopravné obmedzenia a možné zdržania.

​Na Slovensku pôsobí viac ako 120 amerických firiem, v USA zase pôsobí slovenský Eset, Anasoft, Cauldron či Sygic. 

Pompeo navštívil Bratislavu v rámci svojho turné po Európe. Ide o prvú návštevu amerického šéfa diplomacie na Slovensku od roku 2005, keď Condoleezza Rice sprevádzala prezidenta Georgea Busha na summit s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Predtým vo funkcii ministerky zahraničných vecí navštívila Slovensko česká rodáčka Madeleine Albrightová.

Riaditeľ CIA 

Michael Richard Pompeo je ministrom zahraničných vecí v kabinete prezidenta Donalda Trumpa od 26. apríla minulého roka. Nahradil Rexa Tillersona, ktorého Trump vyhodil cez svoju obľúbenú sociálnu sieť Twitter. Pompeo prišiel na Foggy Bottom, ako sa ministerstvu hovorí, z postu riaditeľa americkej špionážnej agentúry CIA. Predtým slúžil v dolnej komore Kongresu ako zástupca Kansasu.

Pompeo je dlhoročným republikánom, patrí do frakcie známej ako Tea Party. V nej sa združujú priaznivci konzervatívnej politiky. Pompeo je proti manželstvám osôb rovnakého pohlavia, verí, že potraty by mali byť legálne len vo výnimočných prípadoch, je odporcom zdravotného poistenia pre všetkých a nie je ani zástancom zelenej politiky.

Pozrite si reportáž o dopravných obmedzeniach súvisiacich s návštevou amerického ministra zahraničných vecí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy