Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Preskúmajte unikátnu slovenskú pevnosť v papučiach
Zdielať na

Preskúmajte unikátnu slovenskú pevnosť v papučiach

KOMÁRNO / V týchto dňoch sa rodí virtuálna verzia unikátnej Komárňanskej pevnosti. A to vďaka Richardovi Vargovi, ktorý pevnosť už spopularizoval dokonca aj medzi filmármi. V rámci voľného času špeciálnou mapovacou kamerou zachytáva každý jej kút, aby si ju mohol hoci aj na diaľku pozrieť ktokoľvek.

Bastiónovú pevnosť v Komárne si čo nevidieť návštevníci budú môcť pozrieť bez toho, aby spravili čo i len jediný krok. "Každý jeden bod sa musí posúvať po 2 a pol metroch, nasnímanie celej pevnosti zaberie asi niečo vyše 10 tisíc mapovacích bodov," uviedol autor virtuálnej pevnosti Richard Varga. 

​Vďaka virtuálnej verzii môžu návštevníci jedinečnú kultúrnu pamiatku, postavenú pre 200-tisícovú armádu, preskúmať aj v papučiach. Špeciálna kamera sníma 360 stupňový uhol od podlahy až po strop. Celá pevnosť má viac ako 130 tisíc metrov štvorcových. "Pamätá si každý jeden bod, dokonca to zapisuje GPS a tým pádom ja viem, že kde som skončil a kde mám pokračovať," dodal Varga. 

Pevnosť postupne obnovujú a rastie aj počet návštevníkov. Vlani ich bolo cez 12 tisíc. Prehliadka trvá vyše hodiny. "Niekto to bude vidieť na internete a povie si, toto sa mi oplatí pozrieť a je aj opačne, že príde a za tú hodinu to nestihne pozrieť, tak si sadne k počítaču," uviedol Ľudovít Gráfel z Pro Castello Comaromiensi. 

"Sú tu aj kazematy a všelijaké katakomby pod pevnosťou, dúfam, že sa podarí nasnímať aj tie, je to dosť závislé od svetla," dúfa Gráfel. Každé snímanie trvá 4 sekundy a vďaka 4K rozlíšeniu sú viac vytiahnuté detaily. Tie ocenia nielen laici, ale aj odborníci. "Je to unikát a bol by som rád, ak by sa každý mal možnosť dostať do pevnosti a pozrieť si ju," vysvetľuje Varga. 

Aj keď samotné snímanie a spracovanie robí bezplatne, uchovávanie obrovského súboru nie je zadarmo. "Možno sa podarí získať ďalších prispievateľov, aby to neznášal všetko len ten autor tohto diela," povedal Gráfel.  

K virtuálnej prehliadke jednej z najväčších pevností na svete čaká túto mapovaciu kameru ešte ďalších 128 tisíc metrov štvorcových. 

Pozrite si archívnu reportáž o pevnosti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy