Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Colník a príspevok na kávu, po slovensky úplatok
Zdielať na

Colník a príspevok na kávu, po slovensky úplatok

VYŠNÉ NEMECKÉ / Slovenský colník si vo Vyšnom Nemeckom na hraniciach s Ukrajinou vypýtal úplatok 20 eur. Podľa jeho vysvetlenia, malo ísť o tradičný príspevok na kávu a cestujúci by to už mali ovládať. Vynucovanie úplatku zachytáva tajne natočené video nášho kolegu - novinára z Ukrajiny Vitalija Glagola. Ten údajný príspevok na kávu odmietol zaplatiť.

Na záberoch vidno a počuť, ako si slovenský colník vypýta 20 eur, vraj je to tradičný príspevok na kávu. Keď Vitalij odmietol zaplatiť, colník vybavoval a púšťal cez hranicu ostatných vodičov, jeho však viac ako 40 minút ignoroval. Došla mu už trpezlivosť a tak začal kričať aby to všetci počuli. 

Kópiu videa už vlastní aj finančná správa. Vitalij súhlasil, že inšpektorom poskytne všetky informácie o "kávovom incidente", aby bol vinník potrestaný. A nahrávaný colník vraj nie je jediný.

"Všetci colníci berú. Nie len ten jeden. Ukrajinci vám povedia, že každý deň - pondelok, utorok, streda - berú po dvadsať eur," hovorí Vitalij.

Ivana Skokanová, hovorkyňa Finančnej správy vraví: "V roku 2013 bolo preuklázaných viac ako 20 prípadov korupčného správania sa."

Priamo vo videu a aj na facebooku autora záznamu sa ľudia hromadne priznávajú k úplatkom, ktoré na hranici zaplatili. Príspevky na kávu sa tak môžu pohybovať v stovkách až tisícoch eur za smenu. Žiadosť o úplatok sa odohrala priamo pod bezpečnostnými kamerami no colník pred nimi nemal žiadne zábrany. Novinár preto hovorí o potrebe zrušenia zákazu filmovania pre bežných ľudí v týchto priestoroch.

"Netušil som, že Vyšné Nemecké je kávové hlavné mesto Slovenska," poznamenáva uštipačne Vitalij.

"Vyzývame verejnosť, ak má nejaké informácie o korupčnom správaní zamestnancov Finančnej správy, nech nás neváhajú kontaktovať," dodáva Ivana Skokanová.

Slovensko má problém s korupciou v rôznych sférach života, zďaleka nie len na hraniciach s Ukrajinou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy