Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda rokovala o transplantačnom programe. Zvýšiť chcú aj počet darcov
Zdielať na

Vláda rokovala o transplantačnom programe. Zvýšiť chcú aj počet darcov

BRATISLAVA / V stredu na úrade vlády rokujú ministri o vládnych návrhoch. Hovorili aj o transplantačnom programe a spôsobe ako zvýšiť počet darcov.

Akčný plán Národného transplantačného programu na roky 2019 a 2020 s výhľadom do roku 2022, ktorý v stredu schválila vláda, je orientovaný na zvýšenie počtu odberov ľudských orgánov, ľudských tkanív a ľudských buniek. Akčný plán predložila na rokovanie vlády ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Úlohy akčného plánu sú podľa Ministerstva zdravotníctva SR rozdelené do šiestich pilierov - transplantácie orgánov, tkanív a buniek, legislatíva, zber údajov o pacientoch (Národný transplantačný register), kontrolná a dozorná činnosť, kontrola kvality, vzdelávacie aktivity, edukácia, akreditácia a materiálno-technické zabezpečenie.

"Financovanie návrhu predkladaného materiálu je zabezpečené v rozpočte kapitoly ministerstva zdravotníctva na roky 2019 až 2020. Finančné prostriedky vo výške 169 tisíc eur na rok 2019 a 514 tisíc eur na rok 2020 sú zabezpečené v rámci schválených limitov výdavkov na príslušné roky," vyplýva z analýzy vplyvov na rozpočet verejnej správy, na zamestnanosť vo verejnej správe a financovanie návrhu.

Dotknutými subjektmi sú Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Slovenská transplantologická spoločnosť, Slovenská lekárska spoločnosť, Národná transplantačná organizácia, poskytovatelia záchrannej zdravotnej služby, Ministerstvo zdravotníctva SR, zdravotné poisťovne, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí majú zriadené transplantačné centrá a vybavené povolenie na prevádzkovanie tkanivového zariadenia, a tiež poskytovatelia ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí majú vydané povolenie na prevádzkovanie nemocníc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy