Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Saková potvrdila, že bol Kuciak aj v hľadáčiku polície. Podľa advokáta je to desivé zistenie
Zdielať na

Saková potvrdila, že bol Kuciak aj v hľadáčiku polície. Podľa advokáta je to desivé zistenie

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková v nedeľu potvrdila, že zavraždený novinár Ján Kuciak bol aj v hľadáčiku polície. Narozdiel od opozície ale v tejto chvíli nežiada hlavu vysokopostaveného policajta, ktorý o tom vyhotovil záznam. Po zverejnení tejto informácie ale skončil ako poradca bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Aj preto a pre fotky Kuciaka, ktoré zverejnila talianska televízia Rai Uno, hovorí obhajca Zlatice Kušnírovej, že prípad naberá obludné rozmery.

Vďaka reportáži talianskej televízie Rai 1 sa na verejnosť dostali dôkazy o sledovaní popraveného novinára Jána Kuciaka. Na zverejnených fotkách je vidieť, že niekto Kuciaka sledoval, aby zrejme zistil jeho denné návyky. Talianska novinárka dokonca v rozhovore pre TV JOJ nevylúčila prepojenie jeho vraždy a smrti novinárky z Malty, keďže obaja pracovali na kauze prania špinavých peňazí známej ako Panama Papers. "Nemôžeme sa rozprávať len o jednoduchom malom nákrese, ktorý sa vzťahuje len na vnútrozemie," uviedla talianska novinára Maria Grazoa Mazzola. 

Ministerka vnútra Denisa Saková v nedeľu v RTVS potvrdila, že Kuciak bol aj v hľadáčiku polície, keď ho preveroval riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov, o čom je podľa nej aj vyhotovený úradný záznam. "Čo sa doteraz nevysvetlilo. Trápi ma fakt, že o Jánovi Kuciakovi zbierali informácie z policajných databáz, dodnes nikto nepovedal aké. Kde tieto informácie skončili a človek, ktorý túto lustráciu vykonal hoci aj na príkaz nadriadeného ale vykonal je stále vysokým funkcionárom v policajnom zbore," povedal poslanec národnej rady za OĽaNO Gábor Grendel. 

"Ja to celé nechávam na vyšetrovací tím a ten vyšetrí, kde vlastne tieto fotografie vznikli, kto je vlastne autorom týchto fotografií a ako sa s týmito fotografiami ako dôkazovým materiálom naloží," povedala ministerka vnútra Denisa Saková. 

"Vraždu vykonal bývalý príslušník policajného zboru, zavraždeného Jána Kuciaka pred vraždou sledovali bývalí príslušníci Slovenskej informačnej služby. Z policajných databáz boli o ňom zabezpečované informácie o Jánovi Kuciakovi. To je podľa mňa desivé," povedal advokát Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica.

Talianska televízia zverejnila fotografie Jána Kuciaka, ktoré mali zrejme mapovať jeho denné návyky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy