Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Ubli pribudnú na parkoviskách záchody, vláda pošle 75 tisíc
Zdielať na

V Ubli pribudnú na parkoviskách záchody, vláda pošle 75 tisíc

UBĽA / Televízia JOJ už od minulého roka upozorňuje na kritickú situáciu pri našej východnej hranici. Pred hraničným priechodom Ubľa totiž chýba nielen parkovisko, ale aj toalety. Hoci starostka obce robila, čo mohla, vždy chýbali peniaze. Vláda sa preto rozhodla do chudobného slovensko-ukrajinského pohraničia poslať desaťtisíce eur na vybudovanie záchodov. Prisľúbila aj pomoc s vrakmi áut, ktorých je v dedine už vyše 300.

Najhoršia situácia je vtedy, keď sú zvýšené čakacie doby a cestujúci čakajú v kolónach aj niekoľko hodín. "Kam máme ísť na záchod, keď stojím 12 hodín v kolóne?" pýta sa ukrajinský cestujúci. 

Malý obchodík bol donedávna miestom, kde mohli cestujúci použiť toalety. Ani ten však momentálne nefunguje, keďže podľa miestnej obyvateľky v ňom nemá kto pracovať. "Napriek tomu, že hraničný priechod tu máme tak dlho, tak verejné sociálne zariadenia v obci neboli," hovorí starostka obce Nadežda Sirková. 

Toalety pre verejnosť síce existujú, no nachádzajú sa priamo v budove hraničného priechodu. Starostka Uble o kritickej situácii imformovala aj našich vládnych predstaviteľov. Obec sa tak konečne dočkala pomoci. "Vláda rozhodla, že obec Ubľa dostane ešte navyše mimo plánu 75 tisíc eur, aby obec mohla vybudovať aspoň dve verejné sociálne zariadenia, pretože je tam problém, keď autá stoja v kolónach v smere do Ukrajiny," povedal predseda vlády Peter Pellegrini.

"Aj z hľadiska hygieny, ochrany zdravia obyvateľov je to skvelá dotácia, ja osobne sa teším. Myslím si, že dosť pomohla aj medializácia celého tohto problému," uviedla starostka. Chýbajúce toalety však nie sú jediným problémom pri hranici. V obci sa totiž stále hromadia autá, ktoré tam nechávajú Ukrajinci. Autá sa začali v obci hromadiť potom, ako sa na Ukrajine zmenil colný zákon. Ukrajinci ich odparkovali v dvoroch či v záhradách miestnych obyvateľov.

"Netuším, ako by sa to mohlo zmeniť, my tam máme katastrofu teraz, zakázali nám s tými autami teraz chodiť," hovorí majiteľ auta z Ukrajiny. Samospráva v najbližších týždňoch plánuje z obce odstrániť vraky áut a písomne osloviť všetkých majiteľov, ktorí v obci autá odstavili, aby ich do mesiaca odstránili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy