Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pokuty z Rakúska nemožno ignorovať, ozvali sa ďalší poškodení
Zdielať na

Pokuty z Rakúska nemožno ignorovať, ozvali sa ďalší poškodení

BRATISLAVA / V piatok sme písali, že viacerí Slováci dostali sporné oznámenia o spáchaní dopravného priestupku v Rakúsku. Tie majú v posledných dňoch zasielať rakúske orgány aj majiteľom áut, ktoré údajne na tamojších cestách nikdy nejazdili.

Pani z východného Slovenska, ktorá vraj v živote nejazdila u našich juhozápadných susedov, dostala za údajný priestupok pokutu vo výške 45 eur. Kópiu oznámenia sme sprostredkovane poslali policajnej pridelenkyni vo Viedni, ktorá požiadala tamojšie úrady o vysvetlenie. Rakúšania vraj uznali, že došlo k pochybeniu, pretože zle prečítali evidenčné číslo vozidla. Ľudia s podobnými skúsenosťami by nemali celú vec ignorovať.

"V prvom rade treba zistiť, či tá pokuta je korektná, či je odoslaná z rakúskej polície, potom treba od nich požadovať dôkaz," opísal dopravný konzultant Igor Dolanský.

"Pokiaľ v uvedenom čase neboli v zahraničí, treba komunikovať s príslušným zahraničným orgánom, ktorý pokutu uložil a vyžiadať si fotodokumentáciu a ďalšie náležitosti," dodáva hovorkyňa PPZ Denisa Baloghová. Polícia odporúča občanom, aby rešpektovali pokyny, uvedené v platobnom rozkaze.

Ak nemajú vedomosť o spáchaní priestupku, treba kontaktovať uvedené telefónne čísla či mailovú adresu a uviesť veci na pravú mieru. V opačnom prípade to môže mať vážne následky.

"Pri najbližšej návšteve tej - ktorej krajiny, vám môžu zhabať auto, v niektorých krajinách za to hrozí až trest odňatia slobody," dodáva Baloghová. "Pokiaľ mi príde iba oznámenie o spáchanom priestupku a následná pokuta, tak mám právo vždy požadovať nejaký dôkaz," uviedol Dolanský. 

Polícia v susednom Maďarsku vraj automaticky s každou pokutou posiela aj fotografiu. Po odvysielaní reportáže TV JOJ sa ozvali viacerí diváci s podobnými skúsenosťami z Rakúska. Istý  pán však podal odpor a od rakúskej strany osobne žiadal vysvetlenie. To napokon bolo celo jednoduché.

"Nevedia rozlíšiť niekedy ten maličký znak SK," hovorí pán. Pracovníčka úradu mu vraj povedala, že v prípade nejasností posielajú pokuty na viaceré adresy. Podobné evidenčné čísla s formátom štyroch písmen a trojicou číslic uprostred totiž používajú okrem Slovenska aj ďalšie krajiny ako Rakúsko, Taliansko či Belgicko. Dokonca sa malo stať, že jednu spornú pokutu zaplatili viacerí vodiči. Od štvrtka čakáme na stanovisko tlačového odboru rakúskeho ministerstva vnútra, doposiaľ bez úspechu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy