Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí farmári protestovali proti dánskemu chovateľovi ošípaných
Zdielať na

Slovenskí farmári protestovali proti dánskemu chovateľovi ošípaných

VEĽKÉ KOSIHY / Zástupcovia Iniciatívy poľnohospodárov tvrdia, že dánski farmári sú u nás preferovaní na úkor slovenských pri získavaní pôdy a ešte aj znečisťujú životné prostredie. Pri jednej veľkofarme na Žitnom ostrove novinárom názorne ukázali možný mechanizmus znečistenia podzemných vôd hnojovicou z chovu ošípaných.

Pri jednej z 10 veľkofariem ošípaných protestovali farmári z juhu i východu Slovenska. "Chceme hlavne poukázať na to, ako si ničíme najväčší rezervoár spodných vôd na Slovensku," hovorí Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov. 

​Len v Kosihách (okres Komárno) majú na farme viac ako 20 tisíc ošípaných. Močovina z ich produkcie sa využíva ako hnojivo. "Dánska farma. Za tri mesiace dokáže dochovať 110 kg ošípaných, no nech zdravý rozum si to skúsi, či je to možné bez antibiotík a bez podporných látok. Gazda to nespraví pod 8 mesiacov na normálnych krmivách," poukazuje Magdoško. 

"Uvedená spoločnosť v roku 2017 chovala na 4 farmách viac ako 82 tisíc ošípaných s celkovou produkciou hnojovice viac ako 140 tisíc ton. Na pozemkoch spoločnosti Dan-Slovakia Agrar a.s. bolo aplikovaných takmer 8 tisíc hnojovice v súlade so zákonom," vraví hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík.

Po aplikovaní hnojovice na vlastných poliach im tak len z tejto jednej veľkovýkrmne zostalo ešte ďalších 24 tisíc ton. Časť odkúpili na hnojenie vlastných polí okolité družstvá. "Maďarsko nepovolilo použitie týchto technológii, keď je spodná voda 6 metrov, u nás je spodná voda na Žitnom ostrove 1,5 metra,"  pokračuje Magdoško. 

Ústredný kontrolný ústav poľnohospodársky po znečistení zdroja pitnej vody v susednej obci na sklonku uplynulého roka vykonal kontrolu so záverom, že nedošlo k porušeniu zákona o hnojivách. "Papier znesie všetko," podotkol Magdoško. K celej veci sa vyjadrila aj spoločnosť Dan-Slovakia Agrar a.s. "Naša spoločnosť odmieta predmetné, ničím nepodložené útoky. Všetky práce vykonávané našimi zamestnancami spĺňajú najnáročnejšie predpisy v oblasti prevádzky aj kvality ochrany životného prostredia." 

Iniciatíva poľnohospodárov žiada ministerstvá, aby prísne kontrolovali prácu veľkých firiem. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy