Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Internet ovládli nenávistné bubliny. Ich šírenie je trestné
Zdielať na

Internet ovládli nenávistné bubliny. Ich šírenie je trestné

BRATISLAVA / Nielen slovenské sociálne siete a komentáre na webových stránkach zaplavujú tzv hejty. Nenávistným komentárom sa nevyhla ani redaktorka TV JOJ. Možný dosah takýchto príspevkov vyvoláva otázky najmä po zabití starostu Pawla Adamowicza. Naozaj môže niekto šíriť nenávistné komentáre napríklad až typu vyhrážania sa smrťou? Generálna prokuratúra potvrdzuje, že šírenie podobných myšlienok je trestné.

Vražda obľúbeného starostu poľského Gdaňsku otvorila diskusiu o šírení nenávisti sociálnymi sieťami. Tým sa nevyhnú len politici, či novinári, ale už aj športovci, či malé deti.

"Dibáková, nech skape do rána aj s jej deťmi, ku**a špinavá vyje***á," aj toto si musela prečítať i naša kolegyňa Jana Krescanko Dibáková po odvysielaní reportáže o samozvanom novinárovi s prezidentskými chúťkami Martinovi Daňovi. Podala preto aj trestné oznámenie. Odborníci poukazujú na fakt, že nenávisť, najmä voči rôznym komunitám vplyvom sociálnych sietí narastá, čo môže viesť až k fatálnym následkom.

"Je na mieste, aby ľudia si v prvom rade uvedomili, že ten voči, ktorému útočia, že to je reálny živý človek z mäsa a kostí, ktorý má svoju rodinu, svoje deti svojich blízkych," uviedol analytik GLOBSEC Daniel Milo.

Nenávisť v komentároch doviedla aj našu biatlonistku Teréziu Poliakovú k úvahe, že už nebude reprezentovať našu krajinu v štafete. "To je bežecký odpad. Ako nič voči nej nemám, ide to na čo má, ale iný expresívnejší výraz, než odpad sa nedá nájsť," napísal čitateľ pod článok v diskusii. 

Verejne sa jej zastala Anastazia Kuzminová. "Nepovažujem za správne, keď sa rozoberá výkon každého jednotlivého športovca, a vôbec nemám rada, keď si niektorí dovolia kritiku alebo “nechutné” výrazy." A nepochopiteľné útoky si zažila aj 11-ročná víťazka šou Česko Slovensko má talent.

"Preafektovaný rozmaznaný fracek, iné nič... Zle mi je z takých detí, však také aj v živote sú pokiaľ nepadnú na hubu," napísal čitateľ pod článok na sociálnej sieti. To, že vypisujete na internete pod rúškom anonymity ešte neznamená, že si nemusíte zarobiť na celkom slušný problém. Na Slovensku v roku 2016 poslali natvrdo do basy 24-ročného Tomáša za to, že sa správcovi istej skupiny vyhrážal guľkou do hlavy.

"Facebook je verejný priestor. To znamená, ak niekto umiestni komentár, tak sa bude zásadne vychádzať z toho, že konanie bolo verejné. V závislosti od obsahu sa takáto osoba môže dopustiť neoprávneného zásahu do práva na ochranu osobnosti, ale dokonca aj trestného činu. Napríklad ohovárania, hanobenia rasy a národa alebo nebezpečného vyhrážania," vysvetľuje advokát Marek Benedik.

"Každý, kto má vedomosť, že niekto vyjadril názor, ktorý by mohol napĺňať znaky trestného činu, by to mal oznámiť," povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy