Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Národnú kultúrnu pamiatku zničili. Na divadle sa vybúrili sprejeri
Zdielať na

Národnú kultúrnu pamiatku zničili. Na divadle sa vybúrili sprejeri

NITRA / Na budove starého divadla Karola Spišáka v Nitre sa vybúrili sprejeri. Popísali dvere, stĺp, aj bezbariérový vstup. Poškodená budova pritom patrí k národným kultúrnym pamiatkam.

Páchatelia v divadle vyčíňali okolo 18:00 hodiny. Zdržali sa tam asi 5 minút. Sprejeri do rúk zobrali bielu farbu a vybúrili sa na dverách. To však nestačilo a popísal aj stĺp. Poškodené sú aj ďalšie dvere. Takmer na všetkých je rovnaký nápis.

"Načarbali sprejom istý odkaz, neviem komu slúži, neviem čo to je. Niekto hovorí frozen, niekto frost," vraví riaditeľ divadla Martin Kusedna. 

Sprejeri, všetko robili aj napriek tomu, že na dverách je jasne napísané, že priestor je monitorovaný kamerami a jednu mali nad hlavou. Vzniknutú škodu vyčíslili na 2000 eur. 

Budova divadla, v ktorom sa hrajú bábkové predstavenia patrí k národným kultúrnym pamiatkam. Záznamy z kamier už má v rukách polícia. Ak by sa páchateľov podarilo odhaliť riaditeľ by chcel, aby si po sebe prišli urobiť aj poriadok. "Ja by som bol rád keby neznámi umelci prišli, pozývam potom aj pred zrakmi verejnosti, aby si prišli výtvor odinštalovať," hovorí riaditeľ divadla Martin Kusedna.

Odstrániť nápisy nebude jednoduché a o všetkom rozhodnú až pamiatkari. Riaditeľ s úsmevom hovorí aj o tom, že pre sprejerov má iné priestory na takéto výtvory. "Kto má záujem prezentovať tvorbu, náručie je otvorené, nemusí to robiť na stenu," dodáva Kusedna. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade. Sprejeri poškodili tradičnú tatranskú zubačku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy