Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Sneh, sneh a zasa sneh. Kysučania už nevedia kam ho odpratávať. Deti sa tešia z kalamitných prázdnin
Zdielať na

Sneh, sneh a zasa sneh. Kysučania už nevedia kam ho odpratávať. Deti sa tešia z kalamitných prázdnin

KYSUCE / Kysuce sú stále zavalené snehom. Viaceré obce, či mestá preto postupne vyhlasujú, ale aj odvolávajú mimoriadnu situáciu. Posledné zimné dni preto už ľudí zamestnávajú vo dne i v noci.

V Čadci myslia aj na to, že bude opäť snežiť, a preto sa už teraz zariaďujú tak, aby ďalšia snehová nádielka urobila čo najmenšie problémy. "Situácia v našom meste už bola nebezpečná," tvrdí hovorca Čadce, Marián Kráľ. A preto v metropole Kysúc vyhlásili krízový stav. Mechanizmy musia odhŕňať sneh non stop, biele mantinely, ktoré sa za ten čas vytvorili popri cestách, bránia vo výhľade vodičom i chodcom. "Veľké problémy nám vznikali v križovatkách, kde rozhľadové uhly už boli takmer nulové," dodáva Kráľ.

​Obrovské masy snehu teda musia naložiť na nákladné autá a postupne vyvážať preč, mimo centrum. "Nemáme kam dávať sneh, v okrajových častiach ale sú kapacity dostatočné natoľko, aby sme zvládli možno aj trojnásobok takejto snehovej nádielky ako máme teraz," tvrdí Kráľ. "Zle sa chodí a mne o barliach ešte horšie," opisuje situáciu miestna obyvateľka.

Nezabúdajú ani na ľudí, ktorí žijú v mestských častiach. Mnohí bývajú na kopcoch v odľahlých osadách. "Mladí ľudia mi donesú všetko, ale k doktorovi si musím zájsť sama," tvrdí obyvateľka osady. Vo Svrčinovci síce odvolali mimoriadnu situáciu, to však neznamená, že sneh tunajším obyvateľom nekomplikuje život. Vedenie obce a riaditeľka základnej školy sa spolu dohodli, že deti po tieto dni nebudú chodiť na vyučovanie. "Chodník pri ceste je pre naše deti naďalej nebezpečný, je tam ohrozenie zdravia detí," potvrdila starostka Svrčinovca, Renáta Majchráková.

Údržbu na tomto chodníku sťažuje prehustená premávka na priľahlej ceste. A preto deti, ktoré boli po zimných prázdninách dva dni v škole, majú znovu prázdniny, tentoraz kalamitné. A veľmi sa z toho tešia. Mimoriadnu situáciu na Kysuciac mali vo štvrtok aj v meste Turzovka a v dedinách Olešná a Klokočov.

​O nič lepšia nie je ani situácia u našich zahraničných susedov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy