Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Škandál pre dotácie na vedu pokračuje. Nadácia Zastavme korupciu hovorí o priestupkoch
Zdielať na

Škandál pre dotácie na vedu pokračuje. Nadácia Zastavme korupciu hovorí o priestupkoch

BRATISLAVA / Na ministerku školstva Martinu Lubyovú sa zniesla vlna kritiky za výber firiem, ktoré získali tučné dotácie na vedu a výskum. Niektoré z nich navyše nenájdete v registri, ktorý ukazuje skutočných vlastníkov. Okresný úrad v Bratislave dostal oznámenie o podozrení z priestupku, pričom pokuta za dokázaný prešľap môže vyjsť až na 700 tisíc eur.

"Ja už neviem odpovedať na takéto otázky, no neodstúpim, mám pred sebou úlohy a o tom, či odstúpim, neodstúpim, rozhoduje niekto iný," tvrdil exminister Plavčan, ktorý musel skončiť ako minister školstva pre podozrivé prideľovanie eurofondov za 600 miliónov eur na vedu a výskum. Teraz jeho nástupkyňa Martina Lúbyová musí rovnako vysvetľovať dotácie na vedu a výskum, tentokrát za 33 miliónov eur.

​Na prideľovanie miliónových injekcií krátko pred Vianocami upozornila Nadácia Zastavme korupciu, podľa ktorej peniaze získali aj firmy blízke SNS, s nulovými tržbami, bez skúseností s výskumom či s dlžobou voči štátu. Navyše Lúbyová podpísala pridelenie dotácii siedmim firmám, ktoré nefigurujú v registri partnerov verejného sektora, ktorý ukazuje skutočných vlastníkov a teda prijímateľov peňazí. "Štát musí vedieť, komu ide dať štátne prostriedky zo štátneho rozpočtu. A tento register práve odhaľuje to, že kto je skutočným vlastníkom firiem," tvrdí Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.

Preto nadácia podala na okresný úrad v Bratislave oznámenie pre podozrenie zo spáchania siedmich priestupkov, pričom za každý hrozí pokuta tisíc až 100 tisíc eur. "Zákon hovorí o osobe, ktorá uzavrela takúto zmluvu, takouto osobou, podľa podpisu, ktorý je na zmluvách, je Martina Lubyová," dodáva Petková. "Naozaj tam nebol žiadny zlý úmysel, nikto nič neukradol, nikto nejakým spôsobom, že by chcel niečo skrývať. V tom systéme nevidíme nejaký priestor na nejaké zásadné manipulovanie, kradnutie alebo na nejakú politickú objednávku," povedala v stredu súčasná ministerka školstva Martina Lubyová. "Všetky subjekty, ktoré dostanú štátnu pomoc, aj pri stimuloch na vedu, majú byť zaregistrované v registri partnerov verejného sektora," povedal minister spravodlivosti Gábor Gál.

"Sme vymenili jedného Plavčana za pani Lubyovú a teraz čo urobila to isté a znova to ide. To znamená, že to je kradneme s.r.o. taká ako vyšitá. To je geneticky dané v tej strane," zareagoval na súčasné obvinenia predseda hnutia Sme rodina, Boris Kollár. S dlhým nosom odišla napríklad firma, ktorá prostriedky plánovala využiť na presnejšiu diagnostiku rakoviny prsníka. "Z vyjadrení ministerstva školstva aj zároveň pani ministerky školstva mňa osobne nepresvedčili, že by tieto stimuly naozaj získali úplne tie najlepšie firmy, preto by sa mali aj vedci ozvať. Tieto veci by možno mali naozaj dostávať skutoční vedci," tvrdí Pavol Čekan z MultiplexDX. Premiér Peter Pellegrini sa do obhajoby nominantky SNS príliš nehrnie. Odkázal, že ministerka Lubyová bude musieť vysvetľovať prideľovanie dotácií sama.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy