Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovenky strácajú záujem o prácu opatrovateliek v Rakúsku
Zdielať na

Slovenky strácajú záujem o prácu opatrovateliek v Rakúsku

BRATISLAVA / Počet slovenských žien, ktoré pracujú v susednom Rakúsku ako opatrovateľky, klesá. S odstupom desaťročia sa karta výrazne obracia a v súčasnosti je v Rakúsku už viac opatrovateliek z Rumunska. S novými faktami prichádzajú vedci zo Slovenskej akadémie vied, ktorý vykonali rozsiahly výskum.

Slovenskí vedci vykonali rozsiahly prieskum zameraný na slovenské opatrovateľky pracujúce v rakúsku a to v rokoch 2003 až 2016. "Od roku 2015 to začína ísť opačným smerom. A v súčasnosti skutočne prevažujú ako opatrovateľky v Rakúsku Rumunky," tvrdí vedec SAV, Miloslav Bahna. Navyše vek slovenskej opatrovateľky v Rakúsku je cez 40 rokov a mnohé Slovenky začínajú pracovať v Rakúsku ako opatrovateľky až po päťdesiatke. "Mnohé pracujú až do dôchodku tam a aj keď sa vrátia skôr sú zamestnateľné ale iné zas už robiť po návrate na Slovensku vôbec nechcú," dodáva Bahna.

​A aký je plat opatrovateľky v Rakúsku? "Priemerná čistá mzda je 840 eur," tvrdí Bahna. "Nie sú spokojné s výškou pretože majú výdavky s agentúrou, odvody a práca je náročná. Nie sú spokojné," potvrdzuje aj ďalšia vedkyňa SAV Martina Sekulová. 

Motivovať pritom Slovenky k návratu z Rakúska sa minister práce snaží už dlhšie. Už tretí rok prostredníctvom národného projektu dostávajú mestá a obce, ak prejavia záujem, financie na platy opatrovateliek. "Na podporu opatrovateľskej služby je od začiatku vyhlásenia mimoriadny záujem. Na projekt sa navýšil objem finančných prostriedkov z pôvodných 40 miliónov na 60 miliónov eur. Tieto financie sú určené na mzdu opatrovateľov, a to vo výške 570 eur na jedno pracovné miesto," tvrdí Barbora Petrová, z tlačového odboru MPSVR SR.

"Sú obce, ktoré túto pôsobnosť vykonávajú v plnom rozsahu, pre všetkých svojich obyvateľov ,alebo túto službu zabezpečujú cez neštátne organizácie, cirkevné organizácie v plnom rozsahu. Sú obce, ktoré to vykonávajú menej, jeden z dôvodov môže byť aj nižší záujem samotných občanov o tento typ služieb," potvrdil Turčani Josef zo ZMOS-u.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy