Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Novoročné radosti. Na svet sa prihlásili prvé bábätká roku 2019
Zdielať na

Novoročné radosti. Na svet sa prihlásili prvé bábätká roku 2019

BRATISLAVA / Z rôznych kútov Slovenska sa počas dňa šírili správy o novoročných bábätkách. TV JOJ sa s našimi kamerami vybrala do žilinskej a prešovskej nemocnice. Kým v tej na strednom Slovensku sa ohlásilo na svet dievčatko Matilda, na východe to boli dvaja chlapci naraz.

V prešovskej pôrodnici sa ako prvé deti na svet prihlásili dvaja bratia. Dvojčatá Teodor a Sebastián sa narodili pár minút pred siedmou hodinou ráno. Nebolo to vôbec plánované, chlapci sa prihlásili na svet o šesť týždňov pred termínom pôrodu. Preto sa ich domovom stal dočasný inkubátor. "Necítila som žiadne bolesti, takže som s tým vôbec nerátala. Až nadránom prišli bolesti a potom sa to začalo," uviedla mama Patrícia.

​Chlapci sa narodili s rozdielom dvoch minút. Obaja majú 43 centimetrov, sú zdraví a napriek tomu, že sa narodili skôr, majú celkom slušnú váhu. Teodor dokkonca rovných 2000 gramov. 

Prvé bábätko, ktoré sa tento rok narodilo v žilinskej nemocnici je dievčatko. Volá sa Matilda. "Bola naplánovaná na 1. januára, ale pôvodne to malo prísť skôr," povedala mama Silvia Hölblingová. Malá Matilda uzrela svetlo sveta ešte v tom čase, keď doznievali novoročné ohňostroje. "Narodila sa dve hodiny a 15 minút po polnoci, vážila 3000 gramov a merala 49 centimetrov," informovala Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina. 

Mamička Silvia už má jednu dcérku a na svoju sestru doma netrpezlivo čaká trojročná Linda. "Mama aj s dcérou sú v poriadku. Pôrod prebehol prirodzenou cestou a bez problémov," povedala hovorkyňa nemocnice. Rodičia vybrali pre svoje dieťa meno, ktoré nie je až také zvyčajné. "Bolo jediné, na ktorom sme sa s manželom vedeli zhodnúť," dodala s úsmevom Silvia Hölblingová. Hoci je Matilda ešte malá, mala by byť podľa významu mena silná a udatná bojovníčka. 

Počas noci si mohli čaro príchodu nového roka vychutnať aj v Tatrách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy