Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Spoločenské hry zažívajú boom. Personalisti z nich o vás vedia mnohé zistiť
Zdielať na

Spoločenské hry zažívajú boom. Personalisti z nich o vás vedia mnohé zistiť

BRATISLAVA / BORINKA / Možno aj vy trávite tieto sviatočné dni nielen pred televízorom, ale aj pri spoločenských hrách. Viete, že existovali už 5 tisíc rokov pred Kristom? Hoci by sa mohlo zdať, že v čase počítačových hier stratili na obľúbenosti, pravda je taká, že znovu zažívajú takzvaný boom.

Hneď niekoľko spoločenských hier si jedna rodina nájde každý rok pod stromčekom. Spočítať, koľko ich už majú a aj hrávajú, nie je jednoduché. "Veľa hier máme aj u detí, čiže cez sto to určite bude," uviedol Juraj Štefka. Ich výber podlieha viacerým kritériám. Okrem toho, že nesmú byť príliš dlhé, musia byť pre viacerých hráčov. Ani v dobe počítačových hier, tie spoločenské neprišli o pozornosť. Hrajú sa takmer všade či už na Vianoce alebo keď sa zíde rodina. Rodina pána Juraja ju so sebou bráva aj na lyžovačku alebo výlety. Tie najnovšie si chodí pravidelne otestovať na bratislavský festival spoločenských hier. A aby ho nič nerušilo, bráva si tam so sebou aj piknikový košík. Zoznam totiž býva poriadne dlhý. "Vždy pripravujem zoznamy, ostatný to nechajú na mňa. Napríklad dcéra nemá rada hry, kde treba veľa počítať. Strategické hry nehrávame vôbec, lebo tie väčšinou trvajú dlho," dodal Juraj Štefka. 

​Počet ľudí, ktorí spoločenské hry nielen hrávajú, ale aj vytvárajú hráčske komuity a majú svoje medzinárodní súťaže, z roka na rok rastie. "My sme začínali ako maličká akcia pre pár sto ľudí na jednej škole v Bratislave a keď sme sa už nezmestili, presunuli sme sa do oveľa väčších priestorov. Minulý rok prišlo viac ako 5000 ľudí a tento rok nejakých 7000 ľudí," informoval Peter Černák, organizátor Hratislavy. 

Často je to o srande, ale i prekáraní sa či hádkach. "Jasné, že sa pohádame, ale vždy sa to skončí dobre, vždy s nejakým kompromisom," hovorí s úsmevom Juraj Štefka. Spoločenské hry ale nie sú iba prostriedkom zábavy, ale využívajú ich napríklad aj psychológovia a personalisti. "Často používame hry k stmeleniu tímu. Prípadne hľadáme prirodzeného lídra," vysvetlila Soňa Dávideková, personalistka.

Hry o človeku veľa prezradia. "Hry dosť prezradia najmä o charaktere, hlavne keď sa človek do tej hry zahĺbi," objasnila Soňa Dávideková. "V našej rodine sa najmä hrávali karty. Hra sa končilo vtedy, keď sa Jurajovi nedarilo a šmaril karty do kúta. Všetci sme museli ísť spať, včetne babky," dodal Juraj. 

Jurajove vedomosti o spoločenských hrách by vydali na vedeckú prácu. A to veľmi zaujímavú. Napokon už ako študent vylepšil Človeče nehnevaj sa. "S dvoma kockami je to veľmi zaujímavé. Dokázali sme to hrať celé hodiny," dodal Juraj. 

Nielen hry robia ľudí šťastnými. Ľudové tance a spev sa stanú súčasťou vzdelávania:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy