Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hoaxom sa darí, naozaj netreba veriť všetkému, čo nájdete na Internete
Zdielať na

Hoaxom sa darí, naozaj netreba veriť všetkému, čo nájdete na Internete

BRATISLAVA / Dieťa kričí, že sa stratilo. Pozná iba adresu a žiada okoloidúcich, aby ho odviezli. Pozor, je to trik! Internetom sa čím ďalej, tým viac šíria podvodné správy tohto typu.

Nie je to tak dávno, čo Slovenskom kolovali správy, že na pištoliach čerpacích staníc sa nachádzajú ihly infikované vírusom HIV. Na sociálnej sieti kolujú tiež informácie, že mlieko v tetrapakovom obale, ktoré sa nepredá do konca trvanlivosti, obchodník vráti späť spracovateľovi. Ten mlieko prevarí a znova zabalí na export do predajne. Maximálne však 5x. Rómovia nemusia platiť za lieky, 38 miliónov migrantov príde na Slovensko, či neexistujúci štát Ukrajina kvôli nezaregistrovaniu si svojich hraníc. Aj toto sú hoaxy - teda neoverené správy, ktoré každý deň zdieľa množstvo ľudí.

Typické znaky hoaxov sú:

- naliehavá a pritom nepravdivá informácia
- odkaz na autoritu („policajné zdroje“)
- žiadosť o poslanie ďalej

Problém je v tom, že ľudia si informácie neoverujú a preto sa za nezmyselnými správami schováva "ešte absurdnejší", prípadne žiadny zdroj.

Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ SR hovorí: "Odporúčame overiť si Informácie z viacerých zdrojov, spustili sme novú stránku Hoaxy a podvody Polícia SR, na ktorej zverejňujeme aktuálny prehľad manipulatívnych, nepravdivých informácií, ale aj podvodných tém, ktoré rezonujú vo svete internetu."

Osoba, ktorá úmyselne zdieľa hoax, sa môže dopustiť trestného činu šírenia poplašnej správy.

Rektorka Akadémie PZ v Bratislave Lucia Kurilovská dodáva: "Stačí, že sa dokáže, že to obyvateľstvo bolo odôvodnene znepokojené šírením takýchto správ."

Falošné správy nie sú len nemiestnym žartom, môže ísť aj o nebezpečné správy, burcujúce emócie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy