Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí lekári skúšali zákroky na častiach tiel dovezených z Ameriky
Zdielať na

Slovenskí lekári skúšali zákroky na častiach tiel dovezených z Ameriky

RUŽOMBEROK / Ako sa lekári učia operovať? Priamo na pacientoch to asi nebude. Na umelých modeloch to zasa nie je úplne autentické. Lekári z ružomberskej nemocnice dostali jedinečnú možnosť. Zákroky si mohli vyskúšať na častiach ľudských tiel dovezených až z Ameriky.

Prvýkrát na Slovensku sa takýmto spôsobom učia lekári operovať - priamo v kamióne. "Dostaneme zručnosti do rúk," pochvaľuje si ortopéd Marko Serbak.

​Vyzerá to skoro ako obyčajný kamión, avšak vo vnútri sú umiestnené dve plne vybavené pracovné stanice pre nácvik operácií. V kamióne priviezli aj humánne preparáty, čiže časti ľudských tiel. Tie boli uložené v boxoch. "Pochádzajú z USA, je to náš dodávateľ, s ktorým pracujeme roky. Prišli, myslím to bola letecká doprava, sú zamrazené na mínus 15 - 20 stupňov," vysvetľuje Marcel Benko, regionálny manažér firmy. Box je opatrený ľadovými náplňami. 

Preparáty rozmrazovali jeden deň. "Dodržiavame etické zásady, po skončení workshopu si humánne preparáty prevezme pohrebná služba. A dávajú ich na kremáciu, ostávajú na Slovensku," vysvetľuje proces Benko. 

Kamión je určený na nácvik artroskopických operácií. "Pod kontrolou kamery je tu zabezpečená miniinvazita. Pacient má na tele polcentrimetrové rezy, ktoré sa rýchlo zhoja," dodáva Benko.  

Keby kamión neprišiel na Slovensko, naši lekári by sa museli ísť školiť do Mníchova, kde je centrála. Lekárov by takéto školenie niečo stálo, zároveň by stratili voľný čas a najmä chýbali by na operačných sálach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy