Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Problémy novozvoleného starostu. Funkciu prebral, zastupiteľstvo mu ale chýbalo
Zdielať na

Problémy novozvoleného starostu. Funkciu prebral, zastupiteľstvo mu ale chýbalo

BRZOTÍN / Hoci sa komunálne voľby konali už pred mesiacom, mnohí z nás na to už aj zabudli a novozvolení primátori a starostovia sa už poctivo pustili do práce. V obci Brzotín v Rožňavskom okrese úrad prebral starosta až 21.decembra. A to skutočne nedôstojným spôsobom.

Novozvolenému starostovi nemal kto odovzdať úrad, tak predchádzajúci starosta, ako ani poslanci a zamestnanci obecného úradu, v piatok neprišli. "Keďže tu dnes nie je nikto z obecného úradu, táto povinnosť, pripadá mne," povedal predseda volebnej komisie Jaroslav Kočiš. Zo strany obce mimo upratovačky a pár zamestnancov nikto nebral účasť. "Je to veľmi smutné, že takýmto spôsobom som preberal vedenie obce, ale nech si spytujú svedomie tí, ktorí to zapríčinili," vyjadril sa nový starosta obce Tibor Garay. 

Predchádzajúci starosta mal 30 kalendárnych dní na zvolanie ustanovujúceho zastupiteľstva. Keďže tak neurobil, v zmysle zákona sa zasadnutie konalo automaticky, a to v 30 pracovný deň. "Je to svojím spôsobom signál o nedôstojnej výmene na poste starostu, čo určite neprospieva ani k pracovnej atmosfére ani k harmónii v komunite," poznamenal Michal Kaliňák, hovorca ZMOS. 

Na ustanovujúce zasadnutie neprišla ani väčšina poslancov. Z deviatich boli prítomní traja, zvyšní šiesti poslanci teda ani nezložili svoj sľub. "Zrejme nesúhlasia s tým, že v obci by mali nastať nejaké zmeny skrz nového starostu," povedala poslankyňa Tímea Pengerová. "Ak ich motívom bolo vyslať nejaký signál o nedôvere alebo nerešpektovaní novozvoleného starostu, tak je to aj veľmi zlý signál vo vzťahu ku obyvateľom," upozornil Kaliňák. 

Podľa novozvoleného starostu podalo hromadnú výpoveď aj 5 z 10 zamestnancov obecného úradu. "Všetci sme očakávali, že v tento deň tu bude osadenstvo obce. O to je to fatálnejšie, že nikto z pracovníkov obecného úradu v piatok neprišiel," pokračoval Kočiš. Snažili sme sa osloviť aj predchádzajúceho starostu, avšak neúspešne. 

Čo viedlo predchádzajúceho starostu, poslancov, či zamestnancov ku takémuto vyhroteniu situácie zarazilo tak starostu, ako aj samotných obyvateľov. "Keď sa topí maslo na hlave, tak to už je asi vysvedčenie toho, že sú tu aj nekalé záležitosti, ktoré sa ťažko tutlú," dodal starosta obce. "To čo sa udialo teraz, to som vo svojej 72-ročnej životnej ére ešte nezažil," vyjadril sa jeden z obyvateľov Štefan Andoga.

Ako bude obecný úrad fungovať bez zamestnancov je nateraz otázne. Poslanci môžu svoj sľub zložiť v priebehu jedného roka. 

Pozrite si reportáž o starostke, ktorá svoju vinu úplne poprela. O aký prípad ide?: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy