Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nezamestnanosť láme pozitívne rekordy. Netýka sa ale všetkých okresov
Zdielať na

Nezamestnanosť láme pozitívne rekordy. Netýka sa ale všetkých okresov

BRATISLAVA / Naše automobilky ťahajú ekonomiku a nezamestnanosť tak opäť láme pozitívne rekordy. Tá evidovaná sa dostala v novembri na päť percent. Minister práce si tak mohol spraviť malé vianoce. Sviatočnú náladu však nemajú vo všetkých okresoch. Napríklad v Rimavskej Sobote nezamestnanosť prekračuje 16 percent.

Po vypuknutí krízy to nebolo nič moc. Zlomový bol rok 2013 až sme sa postupne dostali k dnešným číslám. "To boli dva okresy, kde sme mali nezamestnanosť pod dve percentá, dnes je ich päť," vraví minister práce, sociálnych vecí a rodiny, Ján Richter. 

​Miera evidovanej nezamestnanosti klesla na úroveň 5,09 percenta. Slovensko je však krajina veľkých regionálnych rozdielov a vianočnú atmosféru nemajú rozhodne v Kežmarku či Rimavskej Sobote. 

Podľa ministerstva práce ale nepríde k veľkému pohybu národov a nezamestnanosť v týchto okresoch tak extra neklesne. "Nikdy nie sme schopní vytvoriť podmienky pre to, aby sme vyrovnali náklady, ak niekto odíde z východného Slovenska," pokračuje Richter. 

Znamená to, že aj keby slovenská ekonomika napredovala akokoľvek rýchlo, nezamestnanosť sa podľa výpočtov národnej banky nedostane pod magickú 5-percentnú hranicu. "Vplyvom napätia na trhu práce a horšieho demografického vývoja sa bude v menšej miere dariť napĺňať pracovné miesta," vysvetľuje Jozef Makúch, guvernér Národnej banky SR. 

Slovensko tak bude naďalej závisle od dovozu pracovnej sily, až kým nepríde doba robotického temna, keď našich montérov nahradia skoro úplne stroje a nezamestnanosť opäť porastie.

Pozrite si predchádzajúce štatistiky nezamestnanosti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy