Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci sa môžu radovať. Zamestnávatelia chcú naberať tisícky nových ľudí
Zdielať na

Slováci sa môžu radovať. Zamestnávatelia chcú naberať tisícky nových ľudí

BRATISLAVA / Uchádzači o prácu majú teraz dobré obdobie. Zamestnanosť na Slovensku v porovnaní s minulosťou láme rekordy a zdá sa, že v tomto trende bude pokračovať aj na začiatku budúceho roka. Veľa naznačujú aj plány našich zamestnávateľov, ktorí chcú v blížiacich sa mesiacoch naberať tisícky nových ľudí.

Prijímať ďalších zamestnancov plánuje takmer každá ôsma firma. Dobrá správa je, že drvivá väčšina z nich sa nechystá znižovať stavy. Na Slovensku tak aj v najbližších mesiacoch bude platiť, že kto chce pracovať, zamestnanie si jednoducho nájde. Trendy sa ale menia a zamestnávatelia si už nemôžu veľmi vyberať, jednoducho nemajú z čoho. "Teraz je záujem o kohokoľvek, čiže nielen o kvalifikovanú pracovnú silu," uviedla Zuzana Rumiz, generálna manažérka Manpowergroup. "Zamestnanec ťahá za silnejší koniec, to je bez debaty," povedal Alexander Dobroľubov, inštitút zamestnanosti. "Nie je dôležité pozíciu obsadiť a nastúpiť niekde, ale byť šťastný a vytrvať," dodala Jana Sihlovcová, personalista a kariérny poradca. 

​Nájsť vhodného adepta na vyššie manažérske pozície dá síce zabrať, no problémy sú najmä na opačnej strane. "Akonáhle ideme do obsadzovania nižších pracovných pozícií alebo do výroby, tak tam je akútny nedostatok ľudí," informovala Jana Sihlovcová. Najhoršia situácia na trhu práce bude paradoxne v januári, ťažkú hlavu si však z toho vraj netreba robiť. "Je tam malý výpadok, ktorý však znamená len to, že sa ľudia presúvajú zo sezónnych odvetví do iných," vysvetlil Jiří Halbrštat, PR manažér. 

Najviac nových miest ponúkne spracovateľský priemysel, financie, doprava a veľkoobchod. Naopak, poľnohospodárstvo, ubytovanie a stravovanie zrejme čaká znižovanie stavov. Zamestnanosť budú stále ťahať najmä automobilky. Riziko ale, podľa analytika, striehne najmä vo verejnom sektore a nízkych platoch.  "Zlyháva starostlivosť o seniorov, lebo nemá kto robiť opatrovateľky, sestier je neustále menej a učiteľov," povedal Alexander Dobroľubov, Inštitút zamestnanosti. 

K vyššej zamestnanosti by mali prispieť aj na Východe krajiny, a to tam vraj nič nie je. "Napriek tomu tam vznikajú nové príležitosti najmä v stredných a malých podnikoch," dodal Jiří Halbrštat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy