Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Farmári sa vyplatenia peňazí nedočkali. Matečná musela nájsť riešenie
Zdielať na

Farmári sa vyplatenia peňazí nedočkali. Matečná musela nájsť riešenie

BRATISLAVA / Farmári sa sľubovaných peňazí nedočkali. Kompenzáciu za extrémne suché leto 2017, kedy prišli o úrodu, im sľuboval premiér Peter Pellegrini aj ministerka Gabriela Matečná. Vláda k 15. decembru neposkytla stovke najviac postihnutých farmárov žiadnu pomoc, tak ako prisľúbili. Podľa pôvodného návrhu mali dostať podporu vo výške viac ako 34-miliónov eur.

​Vyplatenie peňazí z odvodu pre obchodné reťazce považujú farmári za odkladanie problému na neurčito. "Pokiaľ minister pôdohospodárstva nemá na to peniaze, môžte robiť čokoľvek, môžte čokoľvek sľúbiť, ale snažím sa tie sľuby dodržiavať.Tak sme našli model, že z tých peňazí, čo pôjdu z odvodu tak ich dofinancujeme. Dnes už môžem povedať, že nebude to v takej výške ako farmári chceli, pretože máme aj my svoje vlastné údaje ," vyjadrila sa Gabriela Matečná. 

"Tie odvody sa budú vyplácať od budúceho roka. To znamená, že na konci budúceho roka by mohli dostať, ale ani na to nie je garancia. To už niektorým farmárom nepomôže," poznamenala  Helena Patasiová, predsedníčka agrárnej komory Slovenska.  

Pozrite si reportáž súvisiacu s vyplatením farmárov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy