Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dôchodcovi zmrazili bankový účet. Exekútor môže vymáhať dlh aj po 20 rokoch
Zdielať na

Dôchodcovi zmrazili bankový účet. Exekútor môže vymáhať dlh aj po 20 rokoch

BRATISLAVA / Aj viac ako 20 rokov po zrušení kupónovej privatizácie od vás môže exekútor vymáhať podlžnosti, ktoré vám vznikli pri investovaní do rôznych fondov. Stalo sa to aj pánovi Gabrielovi. V septembri mu exekútor zablokoval účet v banke, na ktorý mu chodí dôchodok. Za tie roky jeho dlh z takzvanej kupónky presiahol tisíc eur.

Pán Gabriel má dôchodok len niečo cez 170 eur. Každý mesiac mu chodil na účet do banky, v septembri ale zistil, že sa k svojim peniazom nevie dostať "Povedali mi, že to máte zastavené pán Didi. Akože zastavené, veď doteraz mi chodilo pekne a teraz tretí mesiac nič," uviedol dlžník Dabriel Didi. 

Banka mu účet aj s dôchodkom zablokovala na príkaz exekútora. Ukázalo sa, že má dlh ešte z kupónovej privatizácie, k dnešnému dňu presiahol 1000 eur. "On mi zatelefonuje, že za 17 rokov som neplatil. Reku, za čo mám platiť? A keď mi to vysvetlil, že za kupónovú knižku, bol som z toho magor," vyjadril sa k celej situácii Gabriel Didi. "On je dlhodobo ťažko chorý, nemá na lieky, nemá na živobytie, na nič," dodala družka Jana Sabová .

Podľa informácií TV JOJ je pôvodným veriteľom Harvardská investičná spoločnosť, ktorá už ani neexistuje. Samotná pohľadávka ale nezanikla, odkúpila ju ďalšia firma. Ministerstvo spravodlivosti hovorí, že ľudia sa pri kupónovej privatizácii najčastejšie zadlžili tak, že si požičali peniaze na kupónovú knižku. "Keďže od týchto pôžičiek uplynula už dlhá doba, je možné zvažovať aj premlčanie nároku veriteľa," informovala Zuzana Drobová, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti.  V tomto prípade ale nastáva ešte ďalší rozmer. "Exekučný poriadok hovorí o tom, čo sa môže exekvovať, čo nie, napríklad sa nemôže exekvovať životné minimum 205 eur," dodal Michal Páleník, odborník na sociálne veci. 

Dôchodok pána Gabriela ale predstavuje len 170 eur. "Takýto človek môže požiadať exekútora, aby mu to uvoľnil, ak sú to jeho jediné financie," vysvetlila Zuzana Kubovičová, Centrum právnej pomoci v Bratislave. Na to ale potrebuje vyhlásenie z banky, ktorá mu potvrdí, že je to jeho jediný príjem.

Oslovili sme aj konkrétneho exekútora. Do telefónu nám tvrdil, že pána Gabriela nevedel zohnať 18 rokov. Ak ale od neho dostane potrebné tlačivá, dohodnú sa. Jedným z riešení pre pána Gabriela, ale aj ďalších dôchodcov, ktorí si narobili podlžnosti a obávajú sa, že ostanú bez eura, je požiadať sociálnu poisťovňu, aby im dôchodok posielala na obyčajnú poštu. "Aj tam má exekútor možnosti, ale musí žiadať o zrážky sociálnu poisťovňu, kde sa po tom uplatňujú zrážky z toho dôchodku priamo od sociálnej poisťovne," objasnila Zuzana Kubovičová

Vláda pred takmer dvomi rokmi sľúbila, že chce problém dlhoročných dlžníkov riešiť takzvaným exekučnými amnestiami. Odvtedy sa návrh niekoľkokrát menil. ten najnovší hovorí o zastavení všetkých exekúcií starších ako 5 rokov, samotný dlh ale nezanikne. "Tí veritelia, ktorí si budú chcieť dlh vymáhať, to budú musieť urobiť novým podaním," dodala Zuzana Drobová.

Ako je to s exekučnou amnestiou? Dozviete sa v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy