Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Cez noc napadnú ďalšie centimetre snehu. Aký bude predvianočný týždeň?
Zdielať na

Cez noc napadnú ďalšie centimetre snehu. Aký bude predvianočný týždeň?

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Sobotné ráno na mnohých miestach juhu západného Slovenska určite potešilo všetky deti. Zobúdzali sa do bieleho dňa. Začalo snežiť a sneh postupne pokrýval aj juh stredného Slovenska a našiel si cestu aj na východ. Aké počasie bude ale nasledujúce dni?

Počas soboty doposiaľ napadlo od 1 do 8 centimetrov snehu pribúdať ešte len bude. Sneženie u nás súvisí s oblasťou nízkeho tlaku vzduchu, ktorá postupuje od juhu a svojou oblačnosťou zasahuje aj naše územie. "Prúdi k nám vlhký vzduch, a ten sa prejavuje na našom území v kombinácii s chladnejším vzduchom u nás v podobe snehu. Najviac snehu napadlo na Balkáne, máme tam lokality až so 40 centimetrov nového snehu," poznamenala meteorologička Miriam Jarošová.

U nás musíme so nežením počítať ešte aj v noci, za noc je predpoklad ďalších asi 10 centimetrov snehu, tento raz bude ale hlavná sila sneženia na juhu stredného Slovenska a celom východnom Slovensku. Noc bude oblačná až zamračená, teplota poklesne na -1 až -6, ale na miestach so zmenšenou oblačnosťou bude chladnejšie, až okolo -8°C.

Nedeľa bude stále oblačná až zamračená a bude snežiť, tentokrát najmä vo východnej polovici krajiny. Na západe bude snežiť minimálne a môže sa tu aj zmenšovať oblačnosť. Teplota dosiahne na hodnoty -4 až 2°C. Viať bude iba slabý vietor, prípadne bude bezvetrie. Cez deň môže pripadnúť ďalších asi 7-10 cm snehu, najmä vo východnej časti Slovenska. Sneženie bude popoludní pomaly pozvoľna ustávať.

Predvianočný týždeň začne skutočne romanticky zimno. "Bude pokračovať oblačná až zamračená obloha s jemným snežením, prípadne aj mrholením, ktoré ale môže ojedinele namŕzať. Buďte preto na cestách opatrní, trpezliví a empatickí," upozornila meteorologička Miriam.

Do pondelkového rána poklesne teplota na -3 až -8, v dolinách a kotlinách ale poklesne teplota až do -14°C. Denná teplota dosiahne od -4 do 1°C.
Od utorka do piatku bude zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto, slnko bude viac na horách ako v nížinách. V noci bude mrznúť na celom území, zväčša od -1 do -8°C, teplota cez deň bude v intervale od -3 do 3°C.

"Možno sa pýtate, či bude na Vianoce sneh. Môžem povedať, že niekde bude, niekde nie. Na horách áno, ale v nížinách sa obávam, že sneh nevydrží, že sa prejaví teplejšie prúdenie a bude to na sychavo, hmlisto. Ale ešte stále má počasie pár dní, aby si to rozmyslelo," dodala na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy