Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Koniec palmovému oleju? Nórsko sa stalo prvou krajinou, ktorá ho zakázala
Zdielať na

Koniec palmovému oleju? Nórsko sa stalo prvou krajinou, ktorá ho zakázala

Zdroj: SITA

OSLO / Nórsko sa rozhodlo zakročiť voči palmovému oleju. Je to prvá krajina na svete, ktorá ho zakáže. Jeho výroba totiž ničí dažďové pralesy, čo má negatívny vplyv na orangutany ale aj životné prostredie.

Dažďové pralesy sa odlesňujú najmä kvôli palmovému oleju, ktorý konzumujeme v množstve výrobkov. Nórsky parlament sa ale rozhodol zakázať ho. Zahlasoval totiž za schválenie zákona, ktorý zakazuje využívanie palmového oleja a iných biopalív, ktoré súvisia s odlesňovaním alebo majú negatívny dopad na životné prostredie. Nórsko je tak prvá krajina, ktorá sa rozhodla podniknúť tvrdé opatrenia. Zákon by mal vstúpiť do platnosti v januári v roku 2020. Informoval o tom portál ecowatch.com.

https://twitter.com/RainforestNORW/status/1070725835596926976

Ekologickí aktivisti rozhodnutie parlamentu podporujú na plnej čiare, pretože ide o víťazstvo pre dažďové pralesy, podnebie, ohrozené druhy zvierat, ako sú orangutany. Práve oni stratili svoje biotopy kvôli nadpriemernej produkcii palmového oleja v Indonézii a Malajzii. 

"Rozhodnutie nórskeho parlamentu je dôležitý príklad pre ostatné krajiny a zdôrazňuje potrebu reformy svetového priemyslu palmového oleja," povedal Nils Hermann Ranum z organizácie Rainforest Foundation Norway. Táto organizácia na ochranu dažďových pralesov minulý rok zistila, že biopalivá na báze palmového oleja sú pre životné prostredie horšie ako fosilné palivá.Krajina spotrebovala 317 miliónov litrov bionafty na báze palmového oleja minulý rok, čo predstavuje až 10 percent celkovej spotreby nafty.

Hlasovanie parlamentu sa konalo v pondelok 10. decembra a bolo podporené väčšinou. Indonézska vláda a výrobcovia palmového oleja sa ale vyjadrili negatívne k hlasovaniu. "Hoci dopad na vývoz nebude veľký, bude to zlý príklad pre ostatné krajiny," vyjadril svoj názor Fadhil Hasan, riaditeľ pre zahraničné záležitosti indonézskej asociácie výrobcov palmových olejov.  

Pozrite si reportáž o unikátnych záberoch z dažďového pralesa, ktoré sa rozhodol nakrútiť tento muž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy