Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sykavky či račkovanie. Logopédia môže byť aj veľká zábava
Zdielať na

Sykavky či račkovanie. Logopédia môže byť aj veľká zábava

BRATISLAVA / V štúdiu v Novinách o 12:00 bola hosťom logopedička Lucia Palugyayorapotáčik vá. Znie to ako hrozne vážna veda, ktorej sa by sa malo báť každé dieťa, ale ono to môže byť aj veľká zábava. Pesničky a príbehy z relácie Rapotáčik pomohli vyriešiť sykavky či račkovanie už mnohým. Logopédia je aj o iných veciach.

Len málokoho napadne, že s logopédiou môže okrem račkovania a sykaviek súvisieť aj slovná zásoba. "Pod logopédiu spadá nielen tá reč a výslovnosť jednotlivých hlások, ale patrí pod to istým spôsobom aj jazyk. To o čom rozprávame, ako rozprávame, gramatická stránka reči ale aj slovná zásoba," vysvetľuje Lucia. 

Rapotáčik 2 sa zameria najmä na deti, ktorých obľúbenou odpoveďou je "áno" a "nie". "Môže byť, táto druhá časť je o tom, aby sa deti naučili pekne rozprávať, aby vedeli zaradiť veci do kategórii, napríklad, že tričko je oblečenie, aby tiež vedeli používať predložky správne," vysvetľuje logopedička. 

Deti všetky veci učia hravou formou, prostredníctvom pesničiek, videí a úloh, aby to bola pre nich aj určitá forma zábavy. "V tých pesničkách sa to opakuje a teda fixuje, ale predložky, tie potrebujete vidieť a možno trošku aj vyskúšať," opisuje obsah nového DVD Lucia. Určené je pre deti v predškolskom veku do asi 7 rokov. 

Pozrite si ukážku z dvd Rapotáčik 2: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy