Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci si prepisom áut Ukrajincov zavarili. Platenie pokút nie je jediný problém
Zdielať na

Slováci si prepisom áut Ukrajincov zavarili. Platenie pokút nie je jediný problém

UBĽA / Mnohí Slováci si prepisom automobilov Ukrajincov na seba poriadne skomplikovali život. Tento biznis funguje už roky a má svoje nevýhody. Naši občania sa stali držiteľmi auta so všetkými povinnosťami - teda aj vrátane platenia pokút. A to nie je jediný problém.

"Mal som zlú finančnú situáciu a nechal som sa nahovoriť na blbosť a teraz mám zodpovednosť," vraví papierový držiteľ auta. Po Ukrajine jazdia tisícky áut so slovenskými evidenčnými číslami. Hoci sú vlastníkmi týchto vozidiel Ukrajinci, držiteľmi sú Slováci.

​Daniel je jedným z tých, ktorí si chceli privyrobiť prepisom auta. Ukrajinka, ktorej vozidlo patrí, získala slovenské značky, Daniel si zarobil 200 eur. "Dali mi finančnú hotovosť, auto sa prepísalo a išli sme cez hranicu. Ja som šoféroval, previezol som to auto a po roku sme sa mali stretnúť," vraví Daniel. 

S majiteľkou auta sa však nestretol ani po roku, ani po dvoch. Daniel viac nechce byť držiteľom auta, no Ukrajinka, ktorá auto vlastní s ním odmieta komunikovať.

Navyše, držiteľ auta na rozdiel od vlastníka musí platiť aj prípadné pokuty, poistku, má na starosti stk aj emisnú kontrolu. "A keď vylúpia banku? To je blbosť ja viem, ale keď sa niečo podobné stane, tak budú hľadať mňa, lebo špzetky sú moje," vysvetľuje Daniel. Podobných prípadov je viacero. Ak by chcel držiteľ prepísať vozidlo na inú osobou, musí mať súhlas vlastníka.

"Ak sa vozidlo nachádza na území Ukrajiny a zároveň, ak je držiteľom vozidla občan SR, tak nie je možné vykonať legálne odhlásenie vozidla do cudziny, nakoľko podmienkou je absolvovanie kontroly originality vozidla, ktorú je možné vykonať len na pracoviskách v SR, kde je nutná prítomnosť vozidla," informuje policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

Ďalšou možnosťou by bolo trvalé vyradenie vozidla z evidencie. To ale nie je možné bez fyzického odovzdania vozidla organizácii zabezpečujúcej autorizovanú likvidáciu vozidla podľa zákona o odpadoch. Ani možnosť dať auto do pátrania nie je jednoduchá. "Ak totiž vozidlo nebolo odcudzené, tak z prípadného nepravdivého oznámenia jeho krádeže môžu byť vyvodené aj trestno-právne dôsledky," dodáva Baloghová. 

Ukrajinci často požiadajú miestnych ľudí  z obce Ubľa pri hraničnom priechode, či by si tam mohli odstaviť ich autá. Vyhnúť sa chcú veľkým poplatkom na hraniciach. Na dvoroch miestnych tak ale vznikajú veľké parkoviská. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy