Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Polícia v Štrasburgu zabila údajného 29-ročného strelca
Zdielať na
Krimi

Polícia v Štrasburgu zabila údajného 29-ročného strelca

ŠTRASBURG / Francúzske bezpečnostné zložky pri zásahu v štrasburskej štvrti Neudorf zabili Cherif Chekatta, ktorý podľa polície v utorok večer strieľal na miestnych vianočných trhoch.

S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informujú francúzske médiá aj agentúra Reuters. Po mužovi pátrali 48 hodín stovky príslušníkov ozbrojených síl. Informáciu potvrdil už aj francúzsky minister vnútra. Podľa webu FranceInfo sa 29-ročný podozrivý predtým ukrýval v skladisku v štvrti Meinau.

​Alsaský denník Les Dernières Nouvelles d'Alsace napísal, že večer pri konfrontácii s policajtmi začal strieľať ako prvý, načo ho členovia špecializované zásahové jednotky zneškodnili. Okrem strelnej zbrane u seba mal aj nôž.

Utorkové streľbu na vianočných trhoch v centre Štrasburgu neprežili štyria ľudia, pričom jeden z nich sa nachádza v stave mozgovej smrti.

​Francúzske úrady vzhľadom na cieľ útoku a profilu údajného útočníka hodnotili incident ako teroristický. Chekatt kvôli riziku náboženskej radikalizácie figuroval dlhší čas na zozname osôb predstavujúcich hrozbu pre národnú bezpečnosť, do pátrania po ňom boli od utorka zapojené stovky príslušníkov bezpečnostných zložiek ako vo Francúzsku, tak v Nemecku.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castanera tesne pred dolapením údajného strelca na tlačovej konferencii povedal, že vianočné trhy v Štrasburgu budú po dvojdňovej zátarase v piatok opäť otvorené. Budú tu však platiť prísnejšie bezpečnostné opatrenia. Počet miest, ktorými bude možné vstúpiť do ochranného obvodu okolo trhov, bude znížený z 19 na 15.

Castanera tiež informoval, že traja ľudia, ktorí sa po utorkovej streľbe zotavovali zo zranenia, boli prepustení z nemocničnej starostlivosti. Ďalšie tri ale podľa neho zostávajú "medzi životom a smrťou".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy