Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci opätovne schválili novelu zákona o Policajnom zbore
Zdielať na

Poslanci opätovne schválili novelu zákona o Policajnom zbore

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady SR opätovne odobrili zmeny v zákone o Policajnom zbore, ktorý v stredu vrátil prezident Andrej Kiska na prerokovanie. Plénum neprijalo pripomienky prezidenta a poslanci novelu v pôvodnom znení opätovne schválili 80 hlasmi.

Vo štvrtok poslanci NR SR opätovne hlasovali o novele zákona o Policajnom zbore. Napokon ju s 80 hlasmi opätovne odhlasovali. Prelomili tak veto prezidenta Andreja Kisku. 

Hlasovaním o tomto návrhu poslanci ukončili poslednú tohtoročnú, 39. schôdzu parlamentu. 

Nezávislosť polície ohrozená 

Proti boli niektorí opoziční poslanci. Ako uviedol poslanec za OĽaNO Gábor Grendel, zákon políciu aj výber policajného prezidenta spolitizuje. "Policajný prezident sa týmto zákonom stáva prakticky neodvolateľný. Nanútite nasledujúcemu vedeniu ministerstva vnútra, za akého policajného prezidenta má niesť zodpovednosť tri roky," povedal.

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) dodala, že toto bude jeden z prvých zákonov, ktorý OĽaNO zmení, keď bude vo vláde. Ondrej Dostál z SaS tvrdí, že týmto návrhom v žiadnom prípade nechce vládna koalícia dosiahnuť nezávislosť polície, policajnej inšpekcie. Podpredseda SNS Anton Hrnko pripomenul, že opozícia chcela zákon zmeniť a teraz, keď sa mení, tak majú k nemu pripomienky.

Problém opozície

Poslanec za Smer-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák vo faktickej poznámke poznamenal na margo slov Grendela, že opozícia chce politizovať políciu. Podľa neho Grendel tvrdí, že keď opozícia nemôže vybrať policajného prezidenta, tak všetci ostatní sú zlí. "Priznali ste sa k tomu, že zákon chcete zmeniť a že chcete tému spolitizovať," adresoval Grendelovi.

Zmeny v polícii 

Zákonom sa má zmeniť spôsob voľby policajného prezidenta aj šéfa policajnej inšpekcie. Podľa novely z ministerstva vnútra má po novom policajného prezidenta vymenovať do funkcie minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť, ak výbor odporučí jeho vymenovanie.

Funkčné obdobie šéfa polície má byť štvorročné, pričom sa o funkciu môže uchádzať na ešte jedno ďalšie funkčné obdobie. Komisia, ktorá má posudzovať kandidátov do funkcie policajného prezidenta, má podľa novely sedem členov. "Dvoch členov komisie menuje minister vnútra a po jednom členovi komisie menuje generálny prokurátor, prezident Policajného zboru, riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, rektor Akadémie Policajného zboru a odborový orgán, ktorý má najviac členov z príslušníkov Policajného zboru,“ uvádza sa v dokumente.

V prípade zámeru odvolať policajného prezidenta z funkcie musí minister vnútra svoj návrh odôvodniť a následne ho musí odporučiť branno-bezpečnostný výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru. Poslanci schválili účinnosť novely zákona od 1. februára 2019.

Poslanci Národnej rady SR 4. decembra odobrili zmeny v zákone o Policajnom zbore. Novelou zákona o Policajnom zbore, ktorý schválili poslanci 76 hlasmi, sa má zmeniť spôsob voľby policajného prezidenta aj šéfa policajnej inšpekcie. Prezident Andrej Kiska v stredu vetoval novelu zákona o Policajnom zbore a vrátil ju Národnej rade SR na opätovné prerokovanie. Podľa hlavy štátu schválená novela nerieši aktuálne problémy spojené s fungovaním Policajného zboru a je nesystémová.

Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy