Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Polícia zverejnila tvár útočníka. Chce ho živého alebo mŕtveho
Zdielať na

Polícia zverejnila tvár útočníka. Chce ho živého alebo mŕtveho

ŠTRASBURG / Stovky policajtov naďalej pátrajú vo východnom Francúzsku po Chérifovi Chekattovi, ktorý v utorok na vianočných trhoch v Štrasburgu údajne zastrelil troch ľudí a 12 ďalších zranil. Úrady ho chcú chytiť bez ohľadu na to, či bude živý alebo mŕtvy. Televízii Cnews to uviedol hovorca francúzskej vlády.

"To je jedno. Najlepšie by bolo ho čo najrýchlejšie nájsť," uviedol hovorca vlády Benjamin Grievaux na otázku, či policajti dostali inštrukcie ohľadne toho, či majú chytiť Chekatta, živého alebo mŕtveho. Podľa francúzskeho ministra vnútra sa útočníka neúspešne pokúsili zastaviť traja ľudia, jedného z nich útočník zranil nožom. "Útočník sa stal kriminálnikom už v detstve. Približne od 10 rokov páchal trestné činy, prvý raz ho polícia zadržala ako 13-ročného. Dovedna vieme o 67 trestných činov, ktoré spáchal," informoval Christophe Castaner, francúzsky minister vnútra. 

Krátko pred 15:00 informovali médiá o významnej policajnej operácii v štrasburgskej štvrti Neudorf. Práve tam sa strelec po útoku na vianočné trhy policajtom stratil. Nebolo ihneď jasné, či vyšetrovatelia podozrivého lokalizovali alebo či ide iba o ďalší zo zásahov v rámci vyšetrovania. Agentúra AFP uviedla, že niektoré ulice Neudorfu zablokovali policajné vozidlá, na nieste sú údajne aj príslušníci elitnej zásahovej jednotky RAID. Minister vnútra ale následne opísal operáciu ako štandardné preverenie "pochybností. Policajti rovnako hovoria o bežných raziách a vylúčili, že by mohlo ísť o operáciu s cieľom zadržať páchateľa. 

Útočníka sledovali dlhšiu dobu pre možnú náboženskú radikalizáciu. Podľa svedkov pri útoku vykrikoval "Allah akbar" (arabsky Boh je veľký). Parížsky prokurátor Rémy Heitz uviedol, že si útočník mohol vybrať vianočné trhy ako náboženský symbol. 

Vo štvrtok sa do pátrania po 29-ročnom rodákovi zo Štrasburgu, ktorý má za sebou bohatú kriminálnu minulosť zapojilo viac ako 700 policajtov. Zároveň polícia zriadila aj kontrolné stanoviská na hraniciach s Nemeckom a vypočúva ľudí v spojitosti s Chekattom. Nemecký portál rbb24 uviedol, s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje, že skôr ako útočník začal strieľať po ľuďoch, niekto mu volal z Nemecka, avšak Chekatt telefón nezdvihol. Na základe toho, ale existuje predpoklad, že mal väzby so susedným štátom, kde ho odsúdili za vlámanie. 

Podľa susedov zo sídliska, kde údajný útočník žil, išlo o typického mladého muža, ktorý skôr než tradičný moslimský odev nosil tepláky a tenisky. 

Medzitým úrady potvrdili, že medzi obeťami je jeden thajský občan a medzi zranenými taliansky novinár a poľský turista. "Bola som priamo na mieste keď sa to stalo. Nebála som sa o seba, ale o ostatných. Vianočné trhy sú miestom, kam chodia rodiny s malými deťmi. Veľmi som sa o všetkých bála," dodala miestna obyvateľka Jacquie. 

Štrasburg zostáva po utorkovom krviprelievaní stále otrasený. Na každom rohu hladkujú vojaci. Vianočné trhy sú stále zatvorené, ale ľudia sa zhromažďujú na mieste útoku a nosia na pamiatku obetí kvety a sviečky. Školy a inštitúcie už vo štvrtok otvoria, v meste ale pre smútok a strach z bezpečnostnej hrozby zrušili viaceré kultúrne a športové podujatia.

Vo švajčiarskom kantóne Aargau, ktorý susedí s Nemeckom, cestujúca privolala políciu, pretože vo vlaku videla muža podobného útočníkovi. Policajti ho skontrolovali a zistili, že ide o niekoho iného. V Štrasburgu bol v čase útokov aj redaktor TV JOJ Richard Juriš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy