Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rusko vracia úder. Vyhostilo slovenského diplomata
Zdielať na

Rusko vracia úder. Vyhostilo slovenského diplomata

MOSKVA / Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že vyhostí slovenského diplomata zo svojho územia. Ide zrejme o odvetu za vyhostenie ruského diplomata z územia Slovenska pre údajnú špionáž.

Ruské ministerstvo zahraničia oznámilo, že do 48 hodín musí krajinu opustiť slovenské diplomat. Ide zjavne o reakciu na to, že premiér Peter Pellegrini minulý týždeň oznámil, že vyhostili pre špionáž ruského diplomata.

"Slovenské úrady vyhostili ruského vojenského diplomata. Pretože v súlade s bežnou praxou podobné nepriateľské kroky vždy vedú k zrkadlovým odvetným opatreniam, Rusko v týchto dňoch vyhlásilo slovenského vojenského diplomata za nežiaducu osobu, ktorá musí počas 48 hodín opustiť našu krajinu," vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová na tlačovej konferencii.

Nepriateľský krok

Zacharova zdôraznila, že Moskvu mrzí "nepriateľsky krok" slovenskej strany, "odporujúcim tradíciám našich obojstranných vzťahov." Slovenská strana sa ku kroku Ruska zatiaľ nechcela vyjadriť. "Uvedenú záležitosť nebudeme komentovať," vyjadril sa hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. 

Slovensko vyhostilo minulý týždeň ruského diplomata, ktorý podľa informácií Vojenského obranného spravodajstva vykonával spravodajskú činnosť. "Na základe informácií vojenského spravodajstva bol dňa 22. novembra 2018, diplomatický pracovník pridelenca obrany Ruskej federácie v Slovenskej republike vyhlásený za personu non grata. Nakoľko vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO," uviedol Peter Pellegrini. 

Slušné vyhostenie

Premiér Pellegrini dodal, že naša orientácia je jasná - proeurópska a proatlantická, s Ruskom máme štandardné vzťahy a vyhostili sme ho slušne. Reakcia Moskvy bola podľa neho štandardná, keďže takéto veci sa dejú aj inde. Informovali sme o tom aj našich spojencov. Bližšie túto skutočnosť Pellegrini komentovať nemohol.

"Čím tichšie vyhostíme nejakého diplomata z nejakej krajiny, tak sa nám menej našich diplomatov bude musieť vrátiť. Ak to urobíte verejne, tak samozrejme to musí nasledovať ako zákonitá vec," uviedol poslanec NR SR Robert Kaliňák. 

Bežná prax

"To je bežná prax. Hlavne také krajiny ako Rusko to robia recipročne," myslí si exminister zahraničných vecí Milan Kňažko. Že šlo o zrejmú vec si myslí aj bývalý diplomat Pavol Demeš. 

Pozrite si celý rozhovor s Pavlom Demešom:

Obaja diplomati sa zároveň zhodujú, že Slovensko na prvotný spúšťač diplomatickej roztržky, teda vyhostenie ruského vojenského diplomata, muselo mať vážny dôvod.​ "To boli diplomati, ktorí síce majú diplomatické krytie, ale vykonávajú činnosť, ktorá nie je zlúčiteľná s diplomatickou činnosťou. To znamená, že sa venujú spravodajským službám," vysvetľuje Kňažko. 

Pozrite si reportáž o vyhostení ruského diplomata zo Slovenska: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy